Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО: Предлага се уж грижа за сънародниците ни в Англия и САЩ, но ефектът ще е безконтролен вот в Турция

Активисти на ВМРО излязоха на протестна акция пред парламента срещу промените в Изборния кодекс. Те дойдоха и пред сградата на Президентството.
Снимка: БГНЕС

Активисти на ВМРО излязоха на протестна акция пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и възможността за разкриване на неограничен брой избирателни секции в Турция.

От акцията пред Народното събрание, носейки знамената на партията и тъпани, протестиращите от ВМРО дойдоха пред сградата на президентството, за да посрещнат представителите на партия "Има такъв народ", които тази сутрин върнаха връчения им от държавния глава мандат за съставяне на правителство и са вносители на промените в Избирателния кодекс.

От ВМРО остро възразяват срещу някои от тези промени в изборните правила и по-конкретно отпадането на ограничението на броя секции за гласуване в държави извън Европейския съюз, които предстои днес да бъдат окончателно одобрени в пленарната зала.

„Предлага се уж грижа за сънародниците ни в Англия и САЩ, но ефектът ще е безконтролен вот в Турция. Това е страна, която отдавна скъсала с демокрацията“, пишат от партията в специално обръщение, което раздадоха под формата на листовки на идващите на работа депутати.

От ВМРО припомнят още, че на последните избори в Турция са гласували над 20 хил. души, а ако няма ограничение, според тях, те ще нараснат до 120 хил.

„За всички е ясно, че там гласува четвърто и пето поколение хора, които отдавна не знаят български и отдавна са излезли от българския обществено-политически живот“, заяви Александър Сиди, цитиран от БГНЕС. Според него тези гласове от Турция значително ще пренаредят цялостното подреждане в парламента.

ВМРО изразява недоволството си и от премахването на представителството в Централната избирателна комисия на партии представени в Европейския парламент.

Пред президентството от ВМРО посрещнаха представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и Антоанета Стефанова с малоброен, но много гласовит протест. В момента, в който от ИТН започнаха да говорят пред медиите, бяха заглушени от възгласите на протеста.

Антоанета Стефанова обаче каза, че партията на Слави Трифонов е последователна и следва това, което е  обявила.

Тошко Йорданов допълни, че 45-ият парламент има перспективата да работи най-много един месец, който трябва да се използва за приемане, по думите му на „горе-долу сносно изборно законодателство“:

"Този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има долу-горе нормален изборен закон за следващия парламент, за предсрочни избори", каза Йорданов.

В момента, в който приключиха тези изказвания, представителите на ИТН отново бяха заобиколени от протеста и придружени до автомобила на партията, който беше на паркинга на партийния дом.

Полицията се намеси, за да осигури и кордон и за да може автомобилът да потегли.

Александър Сиди от ВМРО коментира:

"Всъщност си вдигнаха заплатите, премахват ВМРО от изборната администрация и позволяват на Ердоган да се намесва в изборите в България. Това е всичко, което видяхме до момента. Да видяхте някаква промяна в Закона за извънредното положение например? Не, такава няма, защото това не ги интересува".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11