Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Генчев: Нямам надежда. Народът очаква възмездие

Снимка: izpravise.bg


Смисълът на пребиваването ми в Народното събрание не е случаен, защото научих много неща, които досега ми бяха неизвестни и ме изпълваха с надежда, сега вече нямам никаква надежда. Така оценява краткото време, в което беше депутат, режисьорът Максим Генчев. Той стана народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ от кърджалийски избирателен район с малко над 700 гласа. Помогнаха му особеностите на метода Хеър-Ниймайер, който се използва у нас за разпределяне на местата между политическите партии по пропорционалната избирателна система.

"В парламента е пълно с изключително грамотни, интелигентни и можещи, знаещи хора, които обаче, гледната точка на тяхната работа е неправилна. Тя отива в посоката на заплатата, в посоката на кариерата, отива в едни чисто прагматично-материални измерения и не достига до целта на клетвата – да се служи на нашия изстрадал народ. Това е най-силното препятствие, нещото, което обезоръжава моята надежда, че нещата ще се оправят“, поясни Генчев в предаването "След първото кафе" на Радио Кърджали.

Оценката му за краткото време, в което беше парламентарист е, че „почти няма случайна калинка там (в парламента, б.а.)“. Интересно противопоставяне във всяка една личност в законодателния орган е забелязал режисьорът – „желанието да направи нещо за хората и невъзможността да го направи, защото егоцентризмът взима връх и започват борби между партии, между интереси …“ Егото е в пъти повече, е преценката на екс депутата.

„Струва ми се, че нямам нагласата отново да бъда хвърлен в тая особена среда. Засега нямам такива амбиции“, отговори Генчев за евентуална следваща негова кандидатура за парламента. Той подчерта, че в момента интензивно снима филма си за Ботев.

„Усетих, че когато съм там, вътрешно в съзнанието ми изплува тоя опасен за моя дух момент –  готов съм, примерно, в коридора да вляза в разговор с който и да е, само и само да стигна до някакво финансиране на филма си. И се стопирам лично, вътре. И си казвам – не, това е неправилно, Ботев няма да ми прости, ако направя някакъв компромис с гласуване или с нещо друго, в интерес на филма, макар че той е от интерес на България, не на мен. Тая борба не мога да си я позволя отново“, повдигна леко завесата към задкулисието режисьорът, който беше за кратко народен представител.

„Много е тънка работата със служебното правителство, защото народът е изпълнен с очаквания. Народът идентифицира думата „справедливост“ със „възмездие“. Ако няма възмездие до седмица – две, авторитетът на служебното правителство ще падне“, счита Максим Генчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27