Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки експерти учат хора с увреждания на бизнес

Социално предприятие - Димитровград е един от добрите примери


Хора с увреждания, земеделски производители, социални предприемачи са сред тези, които могат да се възползват от резултатите на българско-гръцкия проект „Социално агро-предприемачество за хора с увреждания в трансграничния регион". Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020. Партньори по проекта са Асоциацията за хора с проблеми с мобилността и приятели в префектура Родопи „PERPATO“ - това е гръцката асоциация на параолимпийците. Друг партньор е Тракийският университет на Демокрит, а от българска страна - Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Агенцията за европейска интеграция със седалище в Хасково.

Проектът приключва, но резултатите от работата по него ще могат да се използват и занапред чрез специална обучителна платформа. От нея хора с увреждания могат да се научат как да отворят собствен бизнес или как да намерят подходящ начин за пълноценен живот и реализация, преодолявайки затрудненията от увреждането си.

„Предизвикахме себе си с три предизвикателства, като това да развиваш бизнес в областта на земеделието и агро-туризма, да работиш дейности в социално предприятие и третото е да работиш с хора с увреждания, които като цяло са пред изключване в нашето общество“, разказа в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали ръководителят на проекта и представител на хасковската Агенция за европейска интеграция, Розалина Гьобеклиева.

Основните проблеми, които са посочили тези хора при проучванията, направени по проекта, са ограниченията в средата и ограниченията в социалната реализация. Дори политици признават, че средата не е достатъчно социализирана за хората с увреждания. Те трудно се придвижват и по тази причина не ги виждаме в ежедневието.

„Чрез нашия проект ние се опитахме да ги предизвикаме и същевременно вече има реализирани подобни видове дейности, те да се включат в една на пръв поглед неприложима за тях дейност – земеделието или агро-туризма. … Къщите за гости, които са типични за селския туризъм вече е задължително да имат рампи и този тип хора могат не само да упражняват туризма като дейност за забавление, а да го упражняват като дейност за реализация и изява“, поясни Гьобеклиева.

В целия трансграничен регион в България социалните предприятия са едва 58 на брой. Повечето от тези хора извършват основно надомна работа. „Социалните предприятия, които от скоро вече са официализирани, дават възможност на този тип хора да излязат от домовете си и да общуват помежду си, а и с други уязвими групи, което е голямото предимство на социалните предприятия“, допълни ръководителката на проекта. Тези предприятия предлагат услуги за хора от всякакви уязвими групи, не само за хора с физически увреждания, а и за маргинализирани групи, самотни майки с деца, хора със зависимости и т.н., като взаимно се подкрепят. Най-силният пример в тази посока е Социално предприятие – Димитровград, което е реално единственото социално предприятие в Хасковска област, коментира Гьобеклиева. Създадено е преди 11 години и се финансира от Община Димитровград. Реално не носи печалба, но удовлетворението на хората, които работят и от двете страни – и уязвими групи, и персонал е изключително високо, категорична е Розалина. 

„Като резултат от нашия проект, Тракийският университет на Демокрит е разработил множество инструменти и специални приспособления към земеделски техники, с които този тип хора ще могат, дори и с ограничения и без да са перфектно физически подготвени, да обслужват такъв вид (земеделски, б.а.) машини. Всички тези инструменти се популяризират чрез обучителна платформа - https://agriability.com/incubatorbg/, в която хората с увреждания ще могат да се развиват в две посоки. Едната е, ако самите те желаят да развиват социално предприемачество, да създадат предприятия, с които да подпомагат други такива – защото там от законодателна рамка през мениджмънт и маркетинг инструменти те могат да стигнат до умения, които са един малък университет. Но там има също съвети за хора, които желаят да се занимават и със земеделие. Същевременно чрез тази база данни ще могат да се обменят и контакти, информация и възможност за закупуване на всички тези инструменти, които ще допринасят за преодоляване на техните ограничения от инвалидизирането им“, поясни Гьобеклиева.

Повече подробности можете да чуете в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40