Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер е гост на събора в с. Гела

Снимка: пресслужба на МС

Не е продуктивно в момента да се говори с ултиматуми, заяви служебният премиер Стефан Янев, който е гост на 18-ото гайдарско надсвирване в Гела.

На Илинденските поляни край родопското село Гела служебният министър-председател за първи път коментира номинацията на „Има такъв народ“ за премиер Пламен Николов.

„Не го познавам, нямал съм честа да разговарям с него. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех предвид факта, че електоралната подкрепа към момента за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна, неговата личност е от изключителна важност, дали е той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. И този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с един достатъчно хоризонт, за да направи необходимите реформи. Ако това не се случи, алтернативата е задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза“, каза Стефан Янев.

Янев каза, че очаква депутатите да намерят необходимата сила и мъдрост, за да направят или подкрепят необходимите коалиции и мнозинства за постигане на стабилно управление. То трябва да отговаря на очакванията на българските граждани, които искат промяна и очакват продължаване на реформите, започнати от служебния кабинет, подчерта Янев.

„Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят включително и свършеното от служебния кабинет и по отношение на подготовката за бъдеща вълна при неблагоприятно развитие на Covid-19, и по отношение на Плана за възстановяване и развитие – нещата са до голяма степен свършени. От тук нататък могат само да бъдат продължени. По същия начин стои въпросът с пенсиите, основата е положена, при добро желание от парламента всички тези неща могат да се случат от порядъка на месец-два“.

Запитан дали трябва в редовния кабинет да има министри на служебното правителство Стефан Янев заяви: „Нека не се занимаваме със спрягане. Това е въпрос на приоритети и на разговори между партиите. На базата на техните приоритети, на базата на това, което те смятат за важно, и на базата на това, което вече споменах, кандидатът за премиер – дали е в състояние да води и да бъде добър ръководител и мениджър, той ще си намери подходящите хора. Аз не бих искал да спекулирам с никакви имена и да казвам, че това трябва или не трябва да става“. 

По-късно през деня служебният премиер ще разгледа изграждащия се граничен пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да бъде завършен в следващите две седмици. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11