Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проверки на условията на труд в жегите

Инспекция по труда
Снимка: БНР

Дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали засили проверките за условията на труд в горещите дни. Инспекторите проверяват спазват ли се изискванията на Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места във връзка с обявените оранжев и червен код за високи температури.
В последните дни на отминалия месец вниманието беше съсредоточено най-вече към строителни обекти и работата на открито. Елица Момчилова, която е изпълняващ длъжността директор в Инспекцията по труда в Кърджали, каза в ефира на Радио Кърджали: "Установихме работещи в най-високите температури през деня - в 13 и 14 часа. Беше разпоредено на места работата да се преустанови, което е желателно при оранжев и червен код. Работата на открито може и да не се преустанови по изключение, само в определени от Наредбата случаи". Тя съобщи, че инспекторите на се натъкнали на нарушения на няколко от обектите. "Осемдесет процента от работодателите бяха спазили всички изисквания, които са регламентирани в Наредбата. Бяха предприели точни мерки за преодоляване на жегите и за опазване живота и здравето на работещите", допълни Момчилова.
От 1500 до 15 000 лв. са санкциите, които са предвидени от закона за всеки работодател, който не е осигурил прохладна среда, подходяща за работа при високи температури, както и всички останали условия на труд.
Предстоят и засилени проверки освен на строителни обекти, също и на условията при  работата на открито в селското стопанство. Няма да бъдат подминати и фирмите, осъществяващи дейност в затворени помещения. Техните собственици също са задължени да спазват мерките и да осигурят на своите работници разхладителни напитки, питейна вода, по-чести почивки в прохладна среда, както при работа на открито при подадени оранжеви и червени кодове.

През месец юли дирекция „Инспекция по труда“ Кърджали е извършила повече от 100 проверки в над 90 предприятия на територията на област Кърджали, при които са установени 750 нарушения. "За отстраняване на констатираните нарушения с цел предотвратяване на вредните последици от тях са дадени 736 задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове на изпълнение", посочват от Инспекцията. Установени са 14 лица да полагат труд без сключен трудов договор предимно на строителни обекти. За всеки от тези случаи на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.

Елица Момчилова припомни, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата на социална закрила на работещите. Наетите в сектор строителство без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения.

Съставените и връчени през периода актове за установяване на административни нарушения са 28 бр. 

През месец юли т.г. са  установени и нарушения по изплащане на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение в размер на 6383 лв. в две предприятия, сочат данните.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. Вижте още

Левски (Крумовград) оглави класирането на Югоизточна трета лига

Отборът на Левски (Крумовград) оглави класирането на Югоизточна трета лига, след като спечели убедително домакинството си на Берое II в отложен мач от XIV кръг. Крумовградчани спечелиха с 4:1, а головете за домакините бяха дело на Ахмед Осман (25" и 63"), Петър Христов (64") и Мирослав Будинов (80"). За пореден път публиката в Крумовград изпълни градския..

публикувано на 03.12.21 в 15:51

АПИ ще ремонтира пътя Джебел-Рогозче следващата пролет

Ремонтни дейности по пострадалия от свлачище път Джебел-Рогозче, в участъка край Самодива, ще стартират през пролетта на следващата година, при осигуряване на финансов ресурс. Поради въведеното зимно поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа се преустановяват всякакви дейности с изключение на аварийни работи. Това отговарят от..

публикувано на 03.12.21 в 15:21

Ремонтираха игрището в Бял извор

 Мултифункционалното игрище за футбол, баскетбол и волейбол в кв. „Диамандово“ към Ардинското село Бял извор е ремонтирано със средства от общинския бюджет. Футболното игрище има нова настилка, изцяло е обновен теренът на волейболното и баскетболно игрище, боядисани са стълбите за осветление, както и футболните врати и баскетболни кошове...

публикувано на 03.12.21 в 14:20

Първите за 2021 г. 42 елена лопатара бяха разселени край Кърджали

В края на ноември край Кърджали бяха разселени първите 42 елена лопатара за 2021г., с което започна есенния сезон за разселване на елени в защитените зони в Източните Родопи. Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа на фондация По-диви Родопи и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района...

публикувано на 03.12.21 в 12:49

Мукаддес Налбант: Очаквам повече мисъл за България

4-ма депутати от ДПС, избрани от 9-ти МИР-Кърджали прекрачиха днес прага на Парламента.  Една от тях, Мукаддес Налбант, влезе в  Народното събрание с очакване този път  наистина да бъде съставено правителство.Избраната за заместник-председател на парламента Мукаддес Налбант сподели очакванията си за новото Народно събрание: Очаквам повече разум...

публикувано на 03.12.21 в 11:46
Никола Минчев

Избраха Никола Минчев за председател на парламента

Депутатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е избран за председател на парламента Кандидатурата на Минчев бе подкрепена от 158 депутати, един бе „против“, 72-ма гласуваха „въздържал се“ Новият председател на парламента е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен стаж като адвокат. Специалист е по процесуално право.

публикувано на 03.12.21 в 11:36

Елхата в Ардино ще грейне на 7 декември

Коледно-новогодишната елха в Ардино ще грейне на 7-ми декември (вторник). Мероприятието ще се проведе на централния парк в града от 17.30 часа. Всички деца и граждани на общината са поканени от ръководството на община за да отбележат с празнично настроение запалването на светлините на коледната елха.

публикувано на 03.12.21 в 10:53
Подкасти от БНР