Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Италия: Гласуваме за надеждата

Секционната избирателна комисия в Перуджа, Италия - сърцати хора.
Снимка: Личен архив


С много голямо желание за по-добро бъдеще на България. Така над 100 нашенци, които живеят в италианския град Перуджа и наоколо са застанали пред урната в неделя. Гласуването премина много спокойно, както очаквахме, каза Любов Течева, председател на секционната избирателна комисия. Секцията беше организирана в помещението на българското училище „Кап. Петко Войвода“ и с усилията на хората от Асоциация „Малката България в Централна Италия“.

Много повече от регистриралите се предварително, са дошлите да гласуват, изрази задоволство от добрата избирателна активност Течева. „Определено всеки един изрази чувство на надежда, че нещата в България ще се оправят към по-добро. И с малко наша помощ отвън.“, обобщи нагласите на нашите сънародници председателят на СИК.

Според Течева, надеждата е водещият мотив да гласуват нашенци в чужбина. Възрастните са с надеждата да се завърнат в България и да преживеят спокойно старините си. Младите също биха искали да се завърнат един ден. „Ако България се оправи доста от хората, които са тук, навън, биха се завърнали в страната“, категорична е младата жена. Родила е там дъщеря си преди 7 години. Въпреки крехката си възраст, малката ходи на българско училище вече трета година. „За нея България е родината на мама и на тати, нейната си родина, учи традициите, радва се, разбира. Вълнува се от всичко, свързано с България“, разказва Любов за малкото си момиченце.

Това е и целта на асоциацията, която води Николай Николов – да запазим българското в децата ни, които са тук, подчертава Течева.

Над 50 избиратели, повече от подалите заявление, са гласували и във втората секция, организирана от нашенци от Асоциация „Малката България в Централна Италия“ В Абадия ди Монтепулчано, съобщи председателят на СИК Янко Русков.

Повече са гласувалите млади хора с надеждата „да стане по-хубаво за България“, коментира Русков.

Повече можете да чуете в звуковите файлове.


Вижте още

Нови табели насочват туристи в Ардинско

За улеснение на туристите Община Ардино постави нови информационни табели на възлови места по пътя Кобиляне - Брезен - Боровица - Сполука.   Целта е да се осигури по-добра и лесна достъпност до културни и природни забележителности и туристически обекти на територията на общината. От общинската администрация призовават гражданите и туристите да опазват..

публикувано на 03.07.22 в 15:33

Започна ваксинирането с втора бустерна доза и в Кърджали

Двойно увеличение на заболелите от COVID-19 отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали през тази седмица, въпреки че в момента областта е с най-ниска заболеваемост в цялата страна. Това съобщи главният секретар на РЗИ Петя Папазова. „ За област Кърджали  четиринадесет дневната заболеваемост е 11.20 на сто хиляди души население...

публикувано на 29.06.22 в 13:56

Деца при храма във "Веселчане" представиха извеждането на евреите от Египет

10-ата годишнина на Неделното училище отбелязаха вчера малките ученици в навечерието на Еньовден, на който църквата във "Веселчане" има храмов празник . Дворът на манастирския храм "Свети Йоан Предтеча" се изпълни до краен предел от родители и миряни, които аплодираха децата. А те разказваха с пиеса извеждането на евреите от Египет ...

публикувано на 24.06.22 в 12:08

Милан Миланов: Този парламент няма потенциал да излъчи нов кабинет

Този парламент няма потенциал да излъчи нов кабинет. Това обяви бившият общински съветник от БСП Милан Миланов, след като кабинетът на Кирил Петков падна. Дори да се излъчи на базата на някаква математическа възможност, това няма да даде стабилност и необходимото спокойствие да се предприемат всички законодателни инициативи и..

публикувано на 23.06.22 в 15:32

Голямата награда във велопохода Момчилград - Татул е велосипед

Велосипед е голямата награда за победителя в традиционния велопоход, предхождащ фестивала "Нощта на Орфей", който ще проведе в археологическия комплекс край село Татул на 25 юни. Стартът на надпреварата ще бъде даден в 18 часа от паркинга пред община Момчилград. Във велопохода ще може да се включи всеки желаещ без ограничения. Велосипедистите ще..

публикувано на 22.06.22 в 14:34

Задържаха братя в полицията заради скандал

За хулигански действия двама братя са били задържани в Районното управление в Кърджали. Инцидентът станал в село Водач около 18,30 часа във вторник.  52-годишните мъже предизвикали скандал с продавачка в магазина, отправили обидни думи и закани към нея. След подаден сигнал се намесил полицейски патрул. Съставени са актове по Указа за борба с..

публикувано на 22.06.22 в 09:57
Сградата на Община Хасково

Кмет и депутати обсъждаха проблемите на Хасково

Народните представители от 29-и Многомандатен избирателен район Делян Добрев, Владимир Маринов и Лозко Лозев се срещнаха  с кмета на Община Хасково Станислав Дечев. Това стана по идея на областния управител на област Хасково Катя Панева, която инициира подобни срещи и с другите кметове от региона.  Смисълът на форматите е да се споделят наболели проблеми..

публикувано на 21.06.22 в 17:37