Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 100 коли преминаха през пункта на СБА в Кърджали в акция "Зима"

Снимка: Димитрина Дончева

В навечерието на зимата безопасността  и техническата изправност на автомобила на въпрос, който не търпи компромис и половинчати действия. За да не ни изненада отново първия сняг и за да не се случват трагични инциденти с човешки жертви. Успяхме ли да подготвим автомобилите за зимни условия или пак чакаме последния момент? 
Автомобилът трябва да е подготвен през цялата година, но за зимните период има допълнителни изисквания, които важат от началото на ноември до края на март, припомня председателят на Съюза на българските автомобилисти в Кърджали Живко Стойков. "Гумите трябва да са с подходяща дълбочина на протектора, не по-малка от 4 мм. Автомобилът трябва да е оборудван с всичко необходимо, фаровете трябва да са регулирани правилно, охладителната течност да се провери дали е годна за зимни и отрицателни температури. Течността за чистачки също да е зимна, отоплението да се провери", казва Живко Стойков.
Според него автомобилният парк в Кърджали е "що-годе добър. Стари са ни автомобилите, но има хора, които много си поддържат автомобилите, има и такива, които проявяват немарливост. мисля, че подготвените автомобили преобладават", казва Стойков.
Тази година на традиционната акция "Зима", която СБА-Кърджали организира в началото на ноември, през пункта на СБА в кв. "Гледка" за седмица са преминали над 100 автомобила, на които собствениците безплатно са регулирали фаровете и са проверили техническото състояние на машините.
Живко Стойков съветва шофьорите да тръгват на път винаги подготвени, да се шофира разумно, да се избират безопасни маршрути, да се планира пътя, а резервоарът да е пълен. И най-важното - да се кара внимателно.

Повече може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Живко Стойков в прикачения звуков файл.

Вижте още

Над 20 години в село Брягово няма лекар

Тази седмица COVID-19 статистиката отбеляза пореден рекорд с над 11 000 новозаразени за ден. На този фон в редица населени места у нас няма личен лекар. А там, където има, медиците са претоварени, защото COVID зоните са малко или просто не се използват от пациентите. В хасковското село Брягово последно лекар е имало преди повече от 20 години...

публикувано на 20.01.22 в 06:49

Хасан Азис: Високите цени на тока предизвикват лавинообразен процес

Изненадани сме от този енергиен шок, който преживяваме всички. В цялата страна кметовете предприемат непопулярни мерки , за да могат общините да продължават да изпълняват функциите си. Държавата трябва да подпомогне общините , за да се справят. Така коментира драстичния скок в цените на електроенергията и последиците от това д-р инж. Хасан..

публикувано на 19.01.22 в 17:22
село Дедино, община Ардино

Няма да има златодобив в Ардинско

РИОСВ-Смолян не одобри осъществяването на инвестиционното предложение на "Горубсо Кърджали" да добива полиметални руди от находище "Китница" в участъците "Чернигово" и "Мировец" в землищата на селата Китница, Боровица, Търна, Дедино, Чернигово и Долно Прахово в община Ардино. Решението на екоинспекцията идва след заседанието на Експертния екологичен..

публикувано на 18.01.22 в 14:11
Емил Хумчев, областен управител на Смолян

Кризи посрещнаха новия областен управител на Смолян

Засилват контрола по спазването на противоепидемичните мерки в област Смолян. Целта е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. Решението взе на свое заседание Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19, който заседава преди дни. За първи път беше под ръководството на новоназначения областен управител..

публикувано на 15.01.22 в 21:49

Кадир Мустафов: Надяваме се на помощ от държавата

Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие - липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна!  Това съобщават в официална позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.  "Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада..

публикувано на 13.01.22 в 13:33
Кирил Петков

Кирил Петков и началникът на кабинета му са карантинирани

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са карантинирани. Информацията потвърдиха за БНР източници от Министерския съвет. Това осуетява срещата на Петков с ръководствата на петте национално представителни работодателски организации. Снощи председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителен резултат след..

публикувано на 11.01.22 в 10:51

Над 227 тона некачествени въглища са изтеглени от пазара миналата година

Малко над 227 тона некачествени въглища за битово отопление са изтеглени от пазара през изминалата година. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила близо 880 проверки на въглищата за отопление, установени са 57 нарушения, от които само четири са заради лошо качество на горивото. Това каза за БНР Ивайло Йорданов, директор на..

публикувано на 09.01.22 в 11:56
Подкасти от БНР