Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луната, Венера, Сатурн и Юпитер се срещат в нощното небе

Любопитно явление се наблюдава тези нощи в звездното небе. Луната, Венера, Сатурн и Юпитер сякаш се "срещат" и се подреждат в една права. А нощ след нощ Луната ще се придвижва отдясно наляво и ще подминава първо Венера, после Сатурн, докато стигне до Юпитер, който тези нощи е най-вляво и най-високо от небесните тела.

Тази среща не е изненадваща, понеже всички големи тела в Слънчевата система лежат почти в една равнина, така че подреждането им в една линия, която сключва някакъв ъгъл с хоризонта, не е нещо необикновено, обясни за Радио Кърджали Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали. Интересното в случая е, че дори и с най-малките зрителни тръби или с един по-приличен бинокъл ще може да се видят фазата на Венера, пръстените на Сатурн и четирите Галилееви спътника на Юпитер. Това е едно удоволствие, което човек може да изпита в рамките на половин-един час, казва Агоп Узунбохосян. 

Явлението не е периодично, но не е и рядко срещано. Астрономите го наблюдават от около три седмици и ще продължат да му се наслаждават още около две седмици. Единственият проблем е, че Луната е растяща. С всеки изминат ден тя става все по-голяма, а светлината й все по-силна, което ще затрудни наблюдението на трите планети от Слънчевата система, обяснява Агоп Узунбохосян.

Според него нощното небе през зимата е по-красиво от лятното, а в момента добре може да се наблюдават големите мъглявини в пояса на съзвездието Орион, което също е атракция за астрономите, било то любители или професионалисти. Астрономическата обсерватория е отворена за желаещите да се любуват на нощното небе, каза още Агоп Узунбохосян. молбата на директора е хората за се обадят предварително на тел. 6-15-56 или 6-25-95, ако искат да я посетят.


Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали, в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27