Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Копрев: МОН предлага пет видими за света университета да станат еднакво невидими

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ
Снимка: Личен фейсбук профил



Ръководство и студенти от Минно-геоложкия университет заявиха категорично, че не приемат подготвяната реформа за обединяване малки висши училища в едно. Те отвориха петиция и събират подписи в защита на запазване на автономността и недопускане обезличаването на малките вузове.

"Ръководството на Минно-геоложкия университет има решение на Академичния съвет от 31 януари т.г., с което „категорично не сме съгласни с механичното обединение на университетите, защото механичното събиране на пет университета на някакъв принцип няма да повиши качеството на образованието. Това е нашата теза“. Това категорично мнение изказа в сутрешния блок на Радио Кърджали ректорът на МГУ проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

Неотдавна Министерството на образованието и науката публикува официално предложение за сливане на университети. Целта е да се подобрят качеството на висшето образование и международната видимост на българските университети. Предлага се създаване на Софийски университет по технологии, Национална академия по изкуствата и университет в Северозападна България, където в момента липсва висше училище.

Министърът на образованието Николай Денков увери, че целта не е да бъдат спестени средства да спести средства за висше образование, а дажи напротив, ще бъдат увеличавани, но на базата на конкретни цели и индикатори, поясни образователният министър.

Предложението за тази реформа обаче не беше прието радушно от висшите училища.

Студенти и преподаватели от Минно-геоложкия университет отвориха петиция и обявиха протестна готовност, заради подготвяните промени.

 В „Петиция против механичното обединяване на висши училища“ се казва, че „подготвяното окрупняване на университети е в противоречие със заложената в Стратегията за развитие на висшето образование идея, че обединяването на висши училища ще става единствено на доброволен принцип, чрез създаване на консорциуми за висше образование, без загуба на тяхната правосубектност. … Не е възможно предвижданите образователни промени да доведат до повишаване нивото на висшето образование. Намаляването на „количеството“ на университетите няма да доведе до повишаване на „качеството“. Напротив - то ще се влоши от механичното сливане на университети“, се казва още в петицията.

Проф. Ивайло Копрев съобщи, че основният аргумент за предложението на образователното ведомство е, че ще се повиши качеството на образованието и новият университет ще стане видим на световната и европейска карта.

Министърът „даде за пример Тракийския университет, като един много успешен университет, който е създаден по подобен начин – сливане на няколко филиала през 1995 година, но пропусна да каже, че Тракийският университет стана видим през 2015 – 2018 година, т.е. трябваше да минат 20 – 25 години преди той да изгради собственото си име. В момента това, което се предлага е пет видими за света университета да станат еднакво невидими и да очакваме след 20 години, евентуално новият университет да придобие име, да придобие авторитет пред световната общественост“, категоричен е проф. Копрев.

Министерството на образованието и науката все още няма анализ докъде ще доведе това механично сливане на по-малките университети в един, коментира още ректорът.

И допълни: „МГУ е известен с това, че има прекрасна взаимовръзка с бизнеса. Имаме двама учени в Станфордската класация в двата процента най-добри учени за последните две години. Тоест, малките университети като Минно-геоложкия, могат да правят наука. Те правят наука, която директно се прилага в бизнеса, т.е. даваме добавена стойност на нашата държава и обучаваме хора, които имат сто процента реализация“.

Тревогата в момента е продиктувана от няколко фактора като на първо място е видимостта. „Ние ще загубим 70 години история и авторитет на нашия университет за сметка на едно светло бъдеще след около 20 – 25 години. Основната тревога е продиктувана от това, че нашите дипломи ще спрат да бъдат разпознаваеми и респективно, нашите студенти няма да имат причина да изберат МГУ, всъщност той няма да съществува, той ще бъде част от политехнически университет или там както ще се нарече в София“, допълни ректорът.

Намаляването на броя на висшите училища няма да повиши качеството на образованието, което дават, но „ставайки еднакво невидими“ ще накара българските студенти да предпочетат да отидат да се образоват зад граница, счита проф. Копрев.

„МГУ е един от четирите уникални университета в Европа. Ще се наложи минните компании да си търсят кадрите от другите три университета от Европа, а не от бъдещия университет“, допълни той.

Ректорът подчерта, че МГУ има сто процента реализуемост на завършилите студенти. „При нас, на първа защита завършват 28% от нашите студенти, но те на сто процента работят на мениджърски позиции със стартови заплати, далеч по-големи от средната заплата на държавата. Завършилите МГУ могат да планират живота си дългосрочно, защото една минна компания, средният й живот е между 35 и 50 години, посочи проф. Копрев.

Стана ясно и че при успех над 4.50 студентите в МГУ могат да достигнат до стипендия около 800 лв.

„Стратегията за развитие на висшето образование предвижда събиране в алианси, в сдружения на доброволен принцип хоризонтално, можем да споделяме ресурси и това ние го правим. Стратегията работи от една година. Хайде да изчакаме да видим резултатите от действието на тази Стратегия и тогава да пристъпваме към някакъв друг вид реформи“, препоръча проф. Копрев.

В петицията вече са събрани над 7000 подписа в защита на малките вузове и против предлаганата промяна за обединяването им.

Предполага се, че подписката ще бъде връчена около края на месец март на МОН и на всички останали заинтересовани страни.

Цялото интервю на проф. д-р инж. Ивайло Копрев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05