Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РЗИ Смолян с акция за ваксиниране срещу Омикрон

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Акция за ваксиниране с адаптирани към Омикрон двувалентни ваксини срещу COVID-19  започна Регионалната здравна инспекция в Смолян.
Поради повишения риск от увеличаване на заболяемостта от COVID-19 през есенния сезон, свързан с  нарастване на честотата на контактите на закрито,  епидемична активност на сезонните грипни и други респираторни вируси, които допълнително усложняват протичането на коронавирусните инфекции при хора в риск, РЗИ - Смолян призова за ваксиниране срещу Ковид-19. Инспекцията  разполага както с ваксини за първична ваксинация, така също и с новите  адаптирани към Омикрон двувалентни ваксини предназначени за бустерни дози.
От Инспекцията информират, че за първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини на Comirnaty (Пфайзер) или Spikevax (Модерна) срещу оригиналния вариант на SARS-Cov-2 или векторната ваксина на Jansen  (JCOVDEN ). За бустерна доза се прилага адаптирана към Омикрон бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1) при лица на възраст 12 и повече години, най-малко 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставена бустерна доза.
Бустерната доза от адаптираната ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица в риск: имунокомпрометирани; транслантирани пациенти получаващи имуносопресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; потребители и персонал в социални заведения; медицински специалисти; възрастни на и над 65 години; деца над 12 годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 преди повече от 6 месеца.
Ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.1 (15/15 micrograms)/dose може да бъде приложена във всички ваксинационни пунктове на територията на област Смолян и при личния лекар.
Ваксината  Spikevax/Модерна/ за първична имунизация  и   ваксината Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 за бустер  ще се прилага само в имунизационния кабинет на РЗИ Смолян, в сряда и петък от 15.00 ч. до 17.00 ч. след предварително записване. Телефонът, на който желаещите могат да се запишат, е публикуван на страницата на РЗИ-Смолян.

Вижте още

Община Ардино е с две номинации в годишните награди в туризма на МТ

Община Ардино е номинирана в категории „Туристическа дестинация“ и „Туристическа атракция“ в 7-то издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна на 28 ноември и ще продължи до 5 декември 2022 год. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.  Община Ардино влиза в..

публикувано на 01.12.22 в 16:46

Младежите от ОДК Кърджали се включиха в АНТИСПИН кампанията на СЗО

Под мотото „Време за равенство!“ на Световната здравна организация протича информационната АНТИСПИН кампания на Детски и младежки парламент.  По повод 1 декември - Световен ден за борба със СПИН, учениците от Детски и младежки парламент към Общински детски комплекс с ръководител Нели Карабашева, изработиха брошури с информация за ХИВ и СПИН - начини на..

публикувано на 01.12.22 в 15:49
Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков (отляво надясно) в Народното събрание

ПП няма да предложи правителство с втория мандат, ако се върне хартиената бюлетина

"Продължаваме промяната" няма да предложат правителство с втория мандат, ако парламентът приеме спорните промени в Изборния кодекс. Това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на формацията Кирил Петков. "Ако хартиената бюлетина мине днес, това означава, че този парламент слага тяснопартийната задача на ГЕРБ , ДПС и БСП да откраднат..

публикувано на 01.12.22 в 15:45

Жителите на кв. "Гледка" остават в готовност за нови протести

Жителите на кв. "Гледка" в Кърджали са удовлетворени от резултата на протестните им действия. За сега ще изчакат 10-те дни - срокът, поставен от кмета Хасан Азис да им предостави решение на проблема.  Припомням, че хората от квартала блокираха тази сутрин кръстовище по пътя за Гърция.  Недоволството им е заради увеличения тежкотоварен трафик в района...

публикувано на 01.12.22 в 15:42
Закон за устройство на територията

Правителството одобри промени в Закона за устройство на територията

Правителството одобри промени в Закона за устройството на територията, с които се намалява на 5 години срокът за обезщетение на собствениците, чиито имоти попадат в озеленени площи. Въведеният по-дълъг, 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен в края на 2020 г. С промените се дава възможност за „търпимост“ на..

публикувано на 01.12.22 в 14:14

Социалните жилища в Кърджали са готови да посрещнат своите наематели в началото на 2023 г.

Приключиха всички строително-монтажни работи за новите социални жилища, които се намират  в бившето общежитие в кв."Студен кладенец". Всички 69 апартамента са оборудвани и ще могат да посрещнат наемателите от уязвими групи в началото на 2023-а. Заместник-кметът на община Кърджали Катя Митовска, съобщи, че са осигурени са условия за равен достъп до..

публикувано на 01.12.22 в 14:11

Главен инспектор Асен Мандражиев е новият началник на РСПБЗН-Джебел

Със заповед на министъра на вътрешните работи главен инспектор Асен Мандражиев е временно преназначен за началник на РСПБЗН-Джебел. Днес той бе представен пред състава на пожарната служба, която оглавява, от директора на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов. Главен инспектор Асен Мандражиев е завършил Академията на МВР и до настоящия момент е бил..

публикувано на 01.12.22 в 12:41