Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ Смолян с акция за ваксиниране срещу Омикрон

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Акция за ваксиниране с адаптирани към Омикрон двувалентни ваксини срещу COVID-19  започна Регионалната здравна инспекция в Смолян.
Поради повишения риск от увеличаване на заболяемостта от COVID-19 през есенния сезон, свързан с  нарастване на честотата на контактите на закрито,  епидемична активност на сезонните грипни и други респираторни вируси, които допълнително усложняват протичането на коронавирусните инфекции при хора в риск, РЗИ - Смолян призова за ваксиниране срещу Ковид-19. Инспекцията  разполага както с ваксини за първична ваксинация, така също и с новите  адаптирани към Омикрон двувалентни ваксини предназначени за бустерни дози.
От Инспекцията информират, че за първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини на Comirnaty (Пфайзер) или Spikevax (Модерна) срещу оригиналния вариант на SARS-Cov-2 или векторната ваксина на Jansen  (JCOVDEN ). За бустерна доза се прилага адаптирана към Омикрон бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1) при лица на възраст 12 и повече години, най-малко 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставена бустерна доза.
Бустерната доза от адаптираната ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица в риск: имунокомпрометирани; транслантирани пациенти получаващи имуносопресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; потребители и персонал в социални заведения; медицински специалисти; възрастни на и над 65 години; деца над 12 годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 преди повече от 6 месеца.
Ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.1 (15/15 micrograms)/dose може да бъде приложена във всички ваксинационни пунктове на територията на област Смолян и при личния лекар.
Ваксината  Spikevax/Модерна/ за първична имунизация  и   ваксината Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 за бустер  ще се прилага само в имунизационния кабинет на РЗИ Смолян, в сряда и петък от 15.00 ч. до 17.00 ч. след предварително записване. Телефонът, на който желаещите могат да се запишат, е публикуван на страницата на РЗИ-Смолян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предимно слънчево време ни очаква в петък

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Краткотраен дъжд е възможен и в района на Кърджали, Смолян и Хасково. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. За Кърджали - около 20 градуса. В планините ще бъде..

публикувано на 26.04.24 в 09:23

Парламентът заседава за последно

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 09:13

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души.

публикувано на 26.04.24 в 09:09

Очаква се властите да обявят мерките срещу коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:02

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49