Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян с протестно писмо до МРРБ заради малко одобрени проекти за саниране на жилища

Снимка: БГНЕС

Община Смолян подготви протестно писмо, което ще внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с одобрените едва пет проекта за саниране на жилища от подадените общо 65. 

В общинската администрация се проведе среща по повод резултатите от оценката на подадените проектни предложения по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.  

Заместник-кметът на Смолян Марин Захариев заяви, че от Общината са подготвили писмо, което ще изпратят до МРРБ. В него се посочва, че е налице необходимостта от преразглеждане на решението колко проекта да бъдат финансирани, защото има изключителен дисбаланс. 

Община Смолян е активна и с реализирането на тези проекти ще постигне целта за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 година. Планински град като Смолян не е конкурентен с други градове и по консумация на енергия. Според ръководството на Общината не е коректно активни общини като Смолян да получат едва 6% от заявения ресурс, а други почти максималния при по-ниска активност. За Смолян би следвало да бъде отпуснат по-голям финансов ресурс, още повече, че гражданите са вложили собствени средства за технически паспорт и изготвяне на обследвания от близо 1,2 млн. лв., които не биха могли да си възстановят. Според тях не е прилаган единен подход при оценката на проектите предложения. И настояват да се преразгледат проектите,  като се отчетат специфичните особености на различните региони. Десетките потърпевши от сдруженията на собствениците заявиха, че ако жилищните им сгради не бъдат санирани, искат поне да получат обратно парите, дадени от тях за обследване, за да извършат ремонти на блоковете си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гасят по въздух мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11 самолета и 8 хеликоптера, за да ограничат движението на огнената стихия. Коринт е част от полуостров..

публикувано на 12.07.24 в 08:45

Депутатите гласуват проект на правилник за дейността си

В условията на промяна в парламентарните групи след разделянето на ДПС и в очакване за връчване на втория мандат на Продължаваме промяната- Демократична България, Народното събрание ще гласува проект на правилник. Временната комисия отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни..

публикувано на 12.07.24 в 08:38

Оранжев код, втора степен на опасност от жеги

Много горещо. Това предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология за петъчния 12 юли. Максималните температури ще достигнат до 39 градуса. "БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Следете прогнозите и действайте според съветите на властите",..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Байрам Байрам: Заставаме до председателя Делян Пеевски

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които е и Павлин Кръстев. Минути преди да стане това, в интервю за Радио Кърджали друг кърджалийски депутат - Байрам Байрам, каза, че искането на оставката на Делян Пеевски не е балансиращо и правилно. Той подчерта, че застават зад председателя Делян Пеевски...

публикувано на 11.07.24 в 17:21

Общински структури на ДПС в област Кърджали снеха доверието си от четирима депутати

Общинските структури на ДПС в Ардино и Момчилград снеха доверието си от четирима депутати на партията. Това са Делян Пеевски, Елван Гюркаш, Байрам Байрам и Айтен Сабри. Доверието не се снема единствено от народния представител Павлин Кръстев, който е един от изключените днес 17 народни представители от Парламентарната група на..

публикувано на 11.07.24 в 16:48
Н.Пр. Мехмед Уянък

Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмед Уянък: Отношенията между Турция и България са на високо ниво

Посланикът на Република Турция Н.Пр. Мехмед Уянък е на посещение в Кърджали. Турският дипломат се срещна с  областният управител Ресми Мурад и кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. Уянък  каза, че отношенията между двете държави са на високо ниво, че е необходимо да се подобрят условията за инвестиции и бизнес у нас, за да се привлекат повече турски..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Oбластният съвет на ДПС в Кърджали застана до Доган

Oбластният съвет на ДПС-Кърджали подкрепи почетния председател на партията д-р Ахмед Доган. „Ние, членовете на областен съвет на ДПС-Кърджали, заставаме непоколебимо до почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставка на описаните в призива му лица. В защита на неговата воля, сме готови за всякакви..

публикувано на 11.07.24 в 11:54