Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуват проект на правилник за дейността си

Снимка: БГНЕС

В условията на промяна в парламентарните групи след разделянето на ДПС и в очакване за връчване на втория мандат на Продължаваме промяната- Демократична България, Народното събрание ще гласува проект на правилник.

Временната комисия отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни избори. Очаква се да бъде прието председателят на парламента да може да определи ден и час за гласуване на включените в седмичната програма законопроекти, проекти на решения и декларации и обръщения при липса на кворум в деня на самото разглеждане. Ще може по изключение парламентаристите да провеждат и две гласувания в рамките на едно пленарно заседание, само ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта.

По законопроекти, които се отнасят до съдебната власт за напред председателят на водещата комисия ще изисква становище освен от Висшия съдебен съвет,  и от Висшия прокурорски съвет.

9 министри ще отговарят на депутатски въпроси в рамките на петъчния парламентарен контрол. Министърът на правосъдието Мария Павлова ще отговаря на питане относно влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс. Тя ще отговори и на депутат от "Възраждане" относно регистъра в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

В парламентарния контрол ще участва и министърът на здравеопазването Галя Кондева, която ще отговаря и на въпрос за промените в реда и условията за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Въпроси има и към служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Те са относно проблеми за пътуващите с влаковата линия Пловдив- Асеновград и частен тир паркинг на Дунав мост 2.

В парламентарния контрол ще вземе участие и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Един от въпросите е относно действията на МВР по издирването и установяването на местонахождението на Евелин Банев  - Брендо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приемат документи за подпомагане по de minimis на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби вече могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Предвиден е общ бюджет в размер на 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за..

публикувано на 12.07.24 в 11:27
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова.  "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето събитие...

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Областната структура на ДПС в Хасково мълчи за процесите в партията

Общинската структура на ДПС в хасковските Минерални бани излезе с призив към областния съвет на партията да подкрепят Ахмед Доган. До момента няма отговор от областното ръководство. Мехмед Атаман, който е областен лидер на ДПС и областен управител на Хасково, засега запазва мълчание.

публикувано на 12.07.24 в 10:19

Президентът връчва втория мандат следващата седмица

Идната седмица – тогава президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз" "Първо искам да призова..

публикувано на 12.07.24 в 10:15

Гасят по въздух мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11 самолета и 8 хеликоптера, за да ограничат движението на огнената стихия. Коринт е част от полуостров..

публикувано на 12.07.24 в 08:45

Оранжев код, втора степен на опасност от жеги

Много горещо. Това предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология за петъчния 12 юли. Максималните температури ще достигнат до 39 градуса. "БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Следете прогнозите и действайте според съветите на властите",..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Байрам Байрам: Заставаме до председателя Делян Пеевски

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които е и Павлин Кръстев. Минути преди да стане това, в интервю за Радио Кърджали друг кърджалийски депутат - Байрам Байрам, каза, че искането на оставката на Делян Пеевски не е балансиращо и правилно. Той подчерта, че застават зад председателя Делян Пеевски...

публикувано на 11.07.24 в 17:21