Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Танева: Предсрочните избори са израз на безсилие

Всички са наясно, че предсрочните избори са по-скоро израз на безсилие, отколкото упражняване на демократичните правила.

Това каза пред БНР доц. Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Преиграването с въпроса за изборите натежава по един начин, който звучи сякаш това е единственият елемент от политическия процес. Изборите не са цялата политика, те са момент, в който гражданите овластяват кандидатите и от този момент нататък те са на ход да могат да намерят как, да направят това при най-различни дефицити, трудности и т.н.", коментира тя. 

По думите ѝ е логично да бъде дадено допълнително време за преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС:

"Прибързването с такива отговорни въпроси като формирането на орган на изпълнителната власт е излишно. ... Правителството е цялостен организъм и независимо колко сложна е коалицията, то трябва да може да функционира на базата, на която се е съгласило. Тогава ще има напредък".

Несигурността и кратките периоди на правителствата създават много трудности пред държавното управление, подчерта до. Албена Танева и добави:

"Устойчивостта е полезна, за да може целият държавен организъм да функционира пълноценно. Това също са характеристики на властта. ... Светът е в доста сложна ситуация и този фактор е важно да бъде взет под внимание. ... Ако някой мисли през краткосрочните ползи, обикновено губи дългосрочно авторитета си. Културата на компромиса е част от разговора. ... Открои се фразата за ценностната база, върху която се търси компромиса".

Според доц. Танева прави впечатление, че президентът Румен Радев "за разлика от обичайния тон, има много по-умерен подход към всички политически сили":

"Самата институция на президента не напряга допълнително тази сложна ситуация". 

Тя подчерта още, че няма натиск от обществото и ако напрежението при преговорите е с някакви партизански и партийни цели, не е далновидно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пчеларовци на международен фестивал в село Полковник Серафимово

Певческа група при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева участва в Шести Национален фолклорен фестивал “С песните на Георги Чилингиров” в смолянското село Полковник Серфимово. В първия ден пчеларовци успешно изпълниха песните и успяха да впечатлят публиката. Фестивалът е съчетан и с празника на селото,..

публикувано на 30.06.24 в 17:19
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор. Избират новия български патриарх (Обновена) Патриарх..

обновено на 30.06.24 в 16:45

Юли започва с горещо време и температура до 38 градуса

Националният институт по метеорология и хидрология  обяви за много области, сред които Кърджали, Хасково и Смолян,  жълт код за високи температури за понеделник – 1 юли. Времето ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в..

публикувано на 30.06.24 в 16:25
Снимката е илюстративна

Образува се опашка на "Маказа" в посока България

Към 14 часа на ГКПП "Маказа-Нимфея" започна да се образува опашка от чакащи да влязат в България. В ранния следобеден час повече от километър беше опашката от автомобили. Преминаването през граничния пункт става бързо, като на пункта към момента работят 3 гишета, става ясно от  коментари в социалните мрежи. На изход от страната ни към този час опашката е..

публикувано на 30.06.24 в 14:36

Поскъпва токът за бита

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на..

публикувано на 30.06.24 в 14:06
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Пожар затрудни движението по АМ „Марица“

Обновена. Възстановено е движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград, в посока ГКПП „Капитан Андреево“, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно беше ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни..

публикувано на 30.06.24 в 14:02

Поскъпват основните храни

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:26