Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

| обновено на 30.06.24 в 16:45
Видински митрополит Даниил
Снимка: facebook.com/Vidinska.mitropoliya

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66. 

3 бюлетини са недействителни.

Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор.

Патриарх Български и митрополит Софийски е роден е на 2 март 1972 година в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба. През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския унивирситет " Свети Климент Охридски", но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет  на същия университет, който завършва задочно през 2002 г. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир  под духовното ръководство на митрополит Натанаил Неврокопски . На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон  На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание вРоженския манастир "Рождество Богородично" и на 27 ноември е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах . На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата драговитийски  и е назначен за викарий на неврокопския митрополит.Ръкополагането му е извършено от патриарх Максим Български.

Преминава като викарен епископ в американската, канадската и австрийската епархия  от 2011 г. до 4 февруари 2018 г. Видински митрополит е от 4 февруари 2018 г. до 30 юни 2024 г.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха пожарникари от Смолянско

Във връзка с професионалния празник на МВР – пети юли, служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян бяха отличени за съществен принос при изпълнение на служебните си задължения. Наградени с „Писмена похвала” от Главния секретар на МВР са Младши експерт Сергей Челебиев – началник на дежурна смяна в група..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Митничари на Капитан Андреево откриха над 1 милион лева недекларирана валута

Недекларирана валута за близо 1 115 000 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при проверка на автобус, излизащ от България. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите с..

публикувано на 02.07.24 в 11:48

Жители на Драгово на протест заради закриване на училището

Жители на Дрангово излизат на протест заради закриване на  ОУ "Васил Левски" в селото.  От следващата учебна година училището отпада от списъка на МОН на защитените училища и детски градини. В социалните мрежи се организира протест на жителите на Дрангово за днес (02.07.2024) следобед в 18 часа в двора на училището. Школото в пограничното село..

публикувано на 02.07.24 в 11:38

На три гръцки острова евакуират туристи заради пожари

На три гръцки острова пламнаха големи пожари. Евакуират туристи. Сложна  е пожарната обстановка на остров Кос в Егейско море. Огънят достигна до къщи и хотели. Властите евакуираха над 10 хиляди туристи. Те са настанени в спортни зали, защото свободни хотели на острова няма. Няколко села са в готовност за прехвърляне на безопасно място. Пристигат екипи..

публикувано на 02.07.24 в 10:35

В Минерални бани изграждат туристически информационен център

В непосредствена близост до сградата на община Минерални бани ще бъде вдигнат туристически информационен център. Вече е обявена обществена поръчка.   Ще бъде изграден павилион от метална носеща конструкция с разгъната застроена площ 42 кв. м с включено санитарно помещение. Той ще бъде украсен с красиви фотографии от забележителностите на курорта...

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Президентът Румен Радев на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от европейските..

публикувано на 02.07.24 в 08:50

Жълт код за високи температури

Вторник в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, вечерта ще започне да се..

публикувано на 02.07.24 в 08:10