Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Снимка: БГНЕС


Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята.

От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му продължават с много страдания и скръб.

"Велики понеделник, Велики вторник до Велика събота са дни на все по-интензивни изпитания, страдания, неразбиране, отхвърляне, предателство и в края на краищата разпятие и погребение за Исус Христос", разясни Десислава Панайотва от Културно-просветния отдел на Светия Синод разясни.

Кулминацията на тези страдания или страсти, от където идва името на Страстната седмица, превръща тази седмица в най-тъжният период през цялата година.

"Която във всеки един от дните ни представя събития, които са се случвали във всеки един от тези дни в 33-ата година от Христовия живот на земята".

Велики понеделник е денят, в който се припомня, че Исус Христос е женихът на човешката душа.

"Небесният жених, който идва да спаси всеки от нас. Нашата душа е неговата невеста и е призвана да се обърне към своя Спасител и да го разпозна е в истинското му величие, а то е именно неговата богочовешка личност".

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се извършва едно по-специално богослужение. То се нарича „Последование на жениха“. заради първото песнопение, което започва с думите: „Се Жених грядет”  или „Ето, Женихът идва”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въвеждат нов образец на лична карта

Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Сред първите, подали заявление за новия документ, бе и вътрешният министър..

публикувано на 17.06.24 в 09:55
Президентът Румен Радев

Президентът свиква новоизбраното Народно събрание

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която..

публикувано на 17.06.24 в 09:46

Очаква ни слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд временни увеличения на облачността ще има над централните райони от Дунавската равнина, а след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са предимно..

публикувано на 17.06.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

Закъсал автобус с туристи стои часове в жегата по пътя Кърджали-Хасково

Закъсал автобус с туристи стоя часове в жегата на пътя Хасково-Кърджали на разклона за село Черна скала. Транспортът с перничани, които били на екскурзия до Смолян, претърпял инцидент по пътя и се върнал в Златоград, за да "уж отремонтират автобуса", по думи на пътник. След Кърджали обаче закъсват. Репортер на радио Кърджали разговаря с..

публикувано на 16.06.24 в 18:47

ГЕРБ-СДС излъчи преговорен екип за съставяне на правителство

Преговорите за правителство трябва да започнат в понеделник, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдат ясна и конструктивна..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
снимката е илюстративна

В Гърция въведоха строги мерки за предпазване от пожари

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари. За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има арестувани заподозрени за палежи. Властите предупреждават, че всяко палене на огън на открито се наказва с глоба, независимо дали..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

38 шофьори с алкохол установи КАТ за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 38 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 22-ма са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 16 - с над 1,2 на 1000, двама са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 10 водачи, един е отказал..

публикувано на 16.06.24 в 15:35