Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган

Ахмед Доган и Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.  В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа, се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална  в България. 

В писмото се казва още:

"Движението за права и свободи повече от 20 години неотклонно следва пътя на Евроатлантическите и Европейски ценности. За нас върховенството на закона, правата и свободите на европейските граждани, защитата на идентичността и заедността винаги са били в основата на политиката.

ДПС е проявявало и проявява нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси.

Движението за права и свободи е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България.

Още веднъж благодарим за подкрепата, продължаваме нашето активно сътрудничество и препотвърждаваме активното си участие в работата на световното и европейско либерално семейство".

Становище на на членовете на ПГ на ДПС, подкрепящи почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган

Минути преди 16:00 часа до медиите беше изпратено становище на на членовете на ПГ на ДПС, подкрепящи почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Те посочват, че с единодушие са приели решение за неучастие в насроченото за днес заседание на парламентарната група.

 Ето и мотивите, които изтъкват депутатите (текстът е без съкращения и корекции):

  1. Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;

  1. В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група. 

  1. Джевдет Чакъров 

  1. Делян Пеевски

Което означава: 

  1. съпредседателско участие в преговорния процес;

  1. общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;

  1. в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.

  1. Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.

  1. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията. 

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока "ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Традиционното Гайдарско надсвирване в Гела ще се състои от 2 до 4 август

Изпълнители и ценители на родопската каба гайда от България и чужбина се очакват за традиционното Гайдарско надсвирване в Гела, което ще се състои от 2 до 4 август, съобщиха организаторите. Тазгодишното 21-во издание на гайдарския фестивал се организира от фондация „Наследство в бъдещето“,  която е организатор и на Роженския събор през последните..

публикувано на 09.07.24 в 15:41

Няколко пожара гасиха едновременно кърджалийските огнеборци (видео)

Срещу няколко пожара едновременно се изправиха огнеборците от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали  в понеделник вечерта. Сериозен е бил пожарът в сградата на бившия техникум по селско стопанство в Кърджали. За Радио Кърджали директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 09.07.24 в 15:18

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата търси старите рецепти на кърджалийските села

„Вкус Фест“ е създаден по проект на НЧ „Обединение 1913“ и се провежда ежегодно. След големия успех на инициативата в село Глухар и село Стремци, където стартира пътуващият фестивал „Вкус Фест“ за 2024 год., той продължава с трета спирка в град Кърджали тази събота от 10.00 часа в градската градина.  В Кърджали, под сенките на дърветата в градската..

публикувано на 09.07.24 в 14:41

ГЕРБ няма да подкрепи нито втори, нито трети мандат за кабинет

ГЕРБ няма да подкрепим втори мандат при никакви условия, решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.  Това се казва в позиция на политическата сила, разпространена от пресцентъра на формацията. Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-ото Народно събрание не създават необходимата база..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Кмет и областен управител ще бъдат заедно в услуга на хората

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и областният управител Ресми Мурад проведоха днес среща в общината по покана на кмета.  Ерол Мюмюн пожела успешна работа на поста на областния управител, да работи в услуга на хората и общините в областта и да представлява държавата по най-достойния начин. Той изрази надежда, че местна и държавна власт..

публикувано на 09.07.24 в 13:53

Няма пострадали при пожара в бившия селскостопански техникум в Кърджали (галерия)

Досъдебно производство за палеж е образувано в РУ-Кърджали след пожар късно снощи в бившия селскостопански техникум в Кърджали. От полицията съобщиха, че огънят е пламнал около 22 часа. Няма пострадали и засегнати съседни обекти. На място са били изпратени 20 пожарникари с четири противопожарни и три леки щабни автомобила от РСПБЗН в..

публикувано на 09.07.24 в 10:20

Жълт код за горещо време в цялата страна

Жълт код за горещо време в цялата страна издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 09.07.24 в 10:08