Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има разкрит извършител и повдигнато обвинение за убийството на Александра от Поморие

| обновено на 12.04.14 в 17:41

Мярката за неотклонение на задържаната за убийството на 8-годишната Александра - Атанаска Георгиева, ще бъде гледана в понеделник. Срещу нея е повдигнато обвинение за умишлено убийство. За ареста на Георгиева стана ясно от сайта на МВР късно снощи. За това, че срещу нея вече има повдигнато обвинение в умишлено убийство, потвърди и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Атанаска Георгиева е третата задържана по случая, след като първоначално бяха отведени за разпит в РПУ-Поморие Северина Димитрова, жената на хотелиера Веселин Тошев, и майка й Светлана. До момента обаче обвинението е само срещу Атанаска, потвърди Калина Чапкънова, административен говорител на Окръжна прокуратура-Бургас.

На този етап мога само да ви кажа, че има разкрит извършител и повдигнато обвинение. Да, на един човек, каза тя.

По неофициални данни, Атанаска и Северина са дъщери на Светлана Димитрова. Жените са от Златоград. Атанаска е наела таванското помещение в същата кооперация, в която живее и семейството на малката Александра. Там вчера, след 19 часа, полицаите откриха тялото на детето, което изчезна на 10-и април след училище. Най-вероятно момиченцето е било задушено с найлонова торба. 

Случаят потресе жителите на Поморие.

Абсолютно сме потресени. Не мога да разбера кой болен мозък може да го направи това нещо. Нещо жестоко. Струва ми се, въпреки че смъртното наказание в България е отменено и всички юристи смятат, че така трябва да бъде, но смятам, че при определени обстоятелства и определена жестокост, която е проявена сега в случая, както и при нападение на възрастни хора, изнасилване, това трябва да се прилага. Това е необяснимо, но най-вероятно или е някакъв изключителен изрод, или пък нещо наистина трябва да е прещракал, смята жител на Поморие.

Покъртително, да, заяви друга жителка на града. 

Разследването продължава. Очакват се резултатите от аутопсията на 8-годишната Александра Тодорова. Институциите в Бургас не дават официална информация за разследването и повдигнатото обвинение за убийство срещу Атанаска Георгиева.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни пред "Хоризонт", че в този трагичен случай не става дума за отвличане за откуп и призова да не се политизира.

Мисля, че достатъчно конкретна информация се съдържа в това, че са битови причини. По този начин съвсем целенасочено се изключват всякакви варианти за финансово-икономически отношения и други версии, които се издигнаха, неясно за мен откъде в публичното пространство. Всеки случай това не е информация, която е изтекла от Министерството на вътрешните работи. А вече по какви оперативни версии сме работили и какви способи сме приложили, това е съвсем друга тема. Няма такива факти, казвам го като професионална фигура, като оперативен работник, че за мен версията за откуп, версията за генериране на финансов ресурс вследствие на липсата на детето по-скоро е била с цел отвличащи вниманието ни действия. С оглед насочване на разследването в друга насока. Мога да потвърдя, че е имало опити, така го тълкувам аз, ние да бъдем насочени в грешна посока. Така или иначе от самото начало сме работили по абсолютно всички версии, които могат да бъдат издигнати при един такъв казус, каза Лазаров.

Роднините на Атанаска Георгиева не вярват тя да е извършителят. Собственикът на хотела, който бе щурмуван вчера от полицията, обмисля да съди МВР. 

Светлана Димитрова, майката на задържаната за убийството на първокласничката от Поморие Атанаска Георгиева, беше категорична, че дъщеря й не е убийца. Атанаска живее в таванското помещение, където вчера беше намерен трупът на малката Александра, под наем, който се плаща от майка й. Тя е третата й дъщеря. Със Северина са от два различни брака. Светлана си обяснява обвинението срещу дъщеря й с това, че не е местна и живее над семейството на детето. Не вярва, че трупът е намерен там.

Искам да видя снимка, защото горе са 8 тавански помещения, едното което е празно, необитаемо е, боклуци, каза Светлана.

Другата й дъщеря, Северина, съпруга на хотелиера Веселин Тошев, чийто хотел беше щурмуван вчера, също не можа да намери обяснение защо тя е била задържана. Твърди, че полицаите са действали грубо.

Майка ми даже са я заплашвали с пистолет, каза Северина.

Тя също не вярва, че сестра й е извършила убийство.

Веселин Тошев, собственик на хотела, също не можа да намери обяснение за случилото се. Според него бащата на убитата Александра Веселин Тодоров-Германеца може да е искал да го очерни, но не намира смисъл защо. Не разбира и защо са разбивани вратите на хотела, след като е било оказано съдействие от страна на служителите. Обмисля да съди полицията.

Жена ми е направила подробна жалба за това, че са къртили тук врати и най-вече за моралното състояние на моето дете. Тя е млада жена, майка и за децата ми това беше един шок, обясни Тошев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Има задържан и обвинен извършител за убийството на 8-годишната Александра от Поморие

За убийството на 8-годишната Александра от Поморие има задържан и обвинен извършител, потвърди административният ръководител на Окръжна прокуратура в Бургас Калина Чапкънова . Според официалната информация от МВР, това е Атанаска Георгиева . Тя е..

обновено на 12.04.14 в 10:56

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отвличането на Александра Тодорова от Поморие

Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отвличането на първокласничката Александра Тодорова от Поморие. Детето е в неизвестност от 16 ч. вчера. По рано днес служители на реда атакуваха хотел в Поморие..

обновено на 11.04.14 в 17:38

Седемгодишната Александра от Поморие е открита мъртва

Полицаи откриха тялото на 7-годишната Александра Тодорова от Поморие. Момиченцето е намерено мъртво и е разпознато от бащата Веселин Тодоров. Тялото на детето е транспортирано в Съдебна медицина в Бургас. Една от версиите, по които работи полицията..

обновено на 11.04.14 в 21:52

Повече от 19 часа първокласничката Александра Тодорова от Поморие е в неизвестност

Детето не се е прибрало от училище вчера след обед. Сигналът за изчезването е подаден от родителите му. От полицията определят случая като изчезване и се въздържат от коментари. Седемгодишната Александра е дъщеря на поморийския бизнесмен Веселин Тодоров..

публикувано на 11.04.14 в 12:44