Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ритуал на повече от 100 години спазват във видинското село Сланотрън

Полагане на Иисус в гроба на Велики петък в село Сланотрън

Отец Велизар: Едно време се карахме кой да е ангел, кой римски войник... Сега ни е трудно да намерим деца за ритуала

10
"Гробът" пред храма "Успение Богородично", в който на Разпети Петък се спуска иконата на Иисус Христос.
Снимка: Пламен Генчев

Уникален ритуал спазват повече от сто години във видинското село Сланотрън на Велика Събота.

Обичаят пресъздава Възкресение Христово, а изпълнението му започва още вечерта на Велики Петък, когато в специално изкопан гроб в двора на църквата се спуска икона на Иисус Христос, разказва свещеникът в село Сланотрън отец Велизар:

Когато обикаляме църквата, на четирите места се спира, след това се идва тук...

Двама младежи стоят тук, облечени като римски войници с копия да пазят. Иконата се спуска в гроба. На Възкресение вече идват ангели, войниците падат, иконата се издига нагоре и стои до Вознесение Господне.
 

Иконата на Иисус Христос, с която се изпълнява ритуалът.Иконата, която спускат в символичния гроб, изобразява Иисус Христос в цял ръст.

Изографисана е върху платно, от двете му страни.

В храма "Успение Богородично" в село Сланотрън Светинята пазят от освещаването й - през 1906 година, а наскоро уникалната икона е била реставрирана.

В храма се пази и уникалната плащаница, с която на Разпети петък се обикаля църквата.

Плащаницата се изнася на Разпети петък вечерта, в средата на черквата, и се служи опело като за покойник. Около час и половина е опелото, след това се взима плащаницата от четирима души, свещеникът върви пред тях, и се обикаля с нея. В този момент се спуска иконата- разказва отец Велизар.

Спомените си за обичаите в Сланотрън споделя и Феврония Петрова:

Има четири дечица, които се обличат в униформа. Двама са войници, които пазят гроба на Иисус Христос. Двама са ангели - те идват със запалени факли. Най-напред служи попът, излизаме навън и като сме готови, започват да издигат иконата.

Отец Велизар
си спомня как сам той е участвал в пресъздаването на Възкресние Христово, но отбелязва, че сега ще е по-трудно да намери изпълнители:

Отец Велизар, свещеник в храмаЕдно време младежите се карахме кой да е ангел, кой римски войник. Сега ни е трудно да намерим деца. 

Ритуалът на Велика събота в Сланотрън никога не е прекъсван.
 
Мисля, че не е хубаво да се оставят старите традиции, защото човек се е родил да люби хората - казва Феврония Петрова.

Фоторепортер: Пламен Генчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София

Ръководството на БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София. Политическата подкрепа бе дадена след заседание на Изпълнителното бюро на социалистите. Още в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще настоява за това. Припомняме, че след обявяването на първите изборни резултати в деня на балотажа на 3..

публикувано на 05.11.19 в 21:18

Тотев: Без ГЕРБ е невъзможно управлението на Пловдив

"Резултатите на ГЕРБ от първия тур на местните избори в Пловдив са изключително добри и показват желанието на пловдивчани успешното управление на общината да продължи".  Това заяви областният лидер на партията и настоящ кмет на града Иван Тотев на пресконференция.  Той съобщи, че в новия Общински съвет ГЕРБ ще имат най-много общински..

публикувано на 29.10.19 в 16:30

Татяна Буруджиева: В Пловдив разликата от 20% трудно ще се преобърне

Политологът Татяна Буруджиева коментира пред Радио Пловдив втория тур на изборите в Пловдив:  Според мен в Пловдив  ГЕРБ определено имаше проблем, включително с това, че както  на някои други места късно реши да си прави промените във вътрешнопартийните процеси, които се случват при него. Кампанията вървеше леко разколебана в началото – ставаше..

публикувано на 29.10.19 в 14:44

В Пловдивско избраха 6-има кметове - 4-ма на ГЕРБ и по един на БСП и местна партия

От шестима избрани на първи тур кметове в Пловдивска област четирима са от ГЕРБ или подкрепени от партията – Димитър Иванов в „Марица“, Павел Гуджеров в Радовски, Георги Мараджиев в Стамболийски и Емил Кабаиванов в Карлово.  БСП печели от първи тур един кмет - в община Садово - досегашният Димитър Здравков.  Атанас Калчев е преизбран за..

публикувано на 29.10.19 в 14:25
Община Кърджали

Без инциденти преминава изборният ден в Кърджали

Според агенция „Галъп“, активността в област Кърджали към 11 часа е била малко над 15%, а преди четири години в същия час - около 22 на сто. Данните на ОИК към 12:30 часа посочват активност от 25%. До момента има 4 жалби за леки нарушения, които се проверяват. Прави впечатление, че в малките населени места в областта се гласува по-бързо и повече...

публикувано на 27.10.19 в 14:35