Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще решава проблема с мигрантите с помощта на Турция и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия ще обедини усилията си с Гърция и Турция, за да бъде решен приливът на имигранти към Европа и Апенините. 

За прекратяване на бежанския трафик Италия работи по две стратегически линии – едната с Турция, а другата – с Гърция. По информация на италианското вътрешно министерство и отделът му за имиграцията до турската страна е отправена молба за по-голям контрол и спиране на остарелите търговски кораби, по-точно онези в пристанищата на Мерсин и Дидим, независимо дали на тях има бежанци или не. Освен това Италия поиска от Гърция да бъде по-активна и отговорна.

В тази връзка Рим има подкрепата на европейския комисар Димитрис Аврамопулос, който като бивш министър на отбраната на Гърция познава добре проблема с бежанците и рисковете от подценяването му.

Уточнява се, че криминални организации закупуват за около 200 000 долара стар търговски кораб, от бежанец вземат до 5-6 хиляди долара за превоз и по груби сметки печелят между 2 и 3 милиона долара. Корабът се изоставя на автопилот някъде в протока на Отранто, след което се налагат спасителните акции на италианската брегова охрана. По този метод от 3 месеца насам в Италия са дошли около 10 000 имигранти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Меглена Кунева: Трябва да изградим наистина много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците

"България няма как да стои настрани, трябва да изградим наистина много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците". Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева в предаването..

публикувано на 04.01.15 в 14:16

Кораб с 360 бежанци, изоставен в Средиземно море, акостира в Италия

Търговският кораб „Езадин” със спасените от италианската брегова охрана сирийски бежанци пристигна в Кориляно Калабро. Корабът, плаващ под флага на Сиера Леоне, беше изоставен от превозвачите, оставен на автопилот и в последствие останал и без гориво,..

обновено на 03.01.15 в 12:38

Италианската брегова охрана спаси отново кораб с около 450 бежанци

Италианската брегова охрана спаси в протока на Отранто кораба "Езадин" с близо 450 имигранти на борда. Сред тях има деца и бременни жени.  Имигрантите са в добро състояние. Доставена им е храна и питейна вода. Търговският кораб, дълъг 60..

обновено на 02.01.15 в 17:19

По коледните празници са спасени 1500 бежанци край остров Сицилия

Италианската брегова охрана спаси във водите на Сицилийския пролив 91 имигранти.   Те пътували с гумена лодка от африканските брегове към Италия. Имигрантите, сред които и две жени, били открити от хеликоптер на бреговата охрана и спасени малко преди..

публикувано на 27.12.14 в 15:35