Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството у нас се е увеличила шест пъти спрямо миналата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест пъти се е увеличило строителството през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата. Увеличението е основно в сектора на промишлените и жилищните сгради, стана ясно на конференцията "Успешни сделки с имоти".

Строителният министър Лиляна Павлова прогнозира, че до края на годината първият милиард по Националната програма за енергийна ефективност ще бъде реализиран.

Към днешна дата ние вече имаме около 800 договора, които са сключени за реализацията на конкретни сгради. За по-голямата част от тях в момента текат процедури или са в ход енергийно обследване, конструктивно обследване. Всяка сграда е със свой етап на изпълнение, но съвсем скоро ще започне вече и самото строителство на първите сгради. Така, че аз се надявам, че още това лято първите сгради ще бъдат направени до есента, но това, което имам предвид с първия милиард, с темпа, който и досега имаме. След като процедурите бяха облекчени, ние виждаме, че буквално за една-две седмици стремглаво се увеличава броят на регистрираните сдружения и взетите решения, посочи Павлова.

Целта е през следващата година да се разшири обхватът на програмата, като се включат всички видове жилищни сгради, строени до 1999 г. от стария тип строителство и да се добави още един милиард лева като гаранция към Българската банка за развитие. Министър Павлова припомни, че средствата по програмата се търсят както по "Плана Юнкер", така и чрез други чуждестранни инвестиции, включително катарски.

Тъй като ние се ангажирахме с 2 милиарда да започне тази програма. Да започне на принципа 100% безвъзмездно и поетапно напред в годините всъщност тази програма да продължи да функционира, разбира се, вече намалявайки процента на безвъзмездното финансиране, обясни министърът.

Министерството планира промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, свързани с обединяването на картите за възстановена собственост на земеделски земи и вливането им в кадастралната карта. Така покритието с кадастрална карта ще достигне над 90%. Подготвя се и обединяването на имотния регистър и кадастъра, като целта е постигане на прозрачност на сделките и подобряване на услугите за гражданите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Спадът от кризата в строителството все още не е преодолян

Строителният сектор се стабилизира спрямо година по-рано, но все още спадът от кризата не е преодолян, сочи анализът на една от големите банки у нас. Изводът се потвърждава и от данните за сектора, подготвени от Националния статистически институт. Според..

публикувано на 04.05.15 в 15:22

МРРБ готви законови промени, забраняват строителството в свлачищни райони

С промени в Закона за устройство на територията регионалното министерство ще забрани издаването на строителни разрешителни за свлачищни райони, забраната ще е пълна, ако няма изградена ВиК система. Ще се увеличат и глобите за главните архитекти на общини,..

публикувано на 22.04.15 в 14:24

НАП засилва контрола върху строителството

НАП отново насочва вниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора на строителството, съобщават от приходното ведомство. През 2015 г. Агенцията ще предприеме редица мерки, сред които проверки и ревизии, срещи с представители..

публикувано на 15.04.15 в 14:46