Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия в Турция прочиства редиците си от симпатизанти на опита за преврат

Снимка: БГНЕС

Турските власти пристъпиха към следващия етап от операцията по прочистването на сподвижниците на фетулахистката организация "Фето", която e обвинявана за организатор на осуетения опит за въоръжен преврат на 15-и юли. Чистката този път обхвана общинските ръководства на управляващата Партия на справедливостта и развитието в различните провинции на страната. Отговорен за общините представител на партията заяви, че са създадени комитети за разследване на ръководните кадри в общините за връзки с "Фето" и въз основа на това се прилагат и мерките спрямо тях.

През последните дни са отстранени около 1200 души ръководен персонал, включително и от големите общини на страната. Сред тях са Ризе, Трабзон, Самсун и други. Между отстранените има и общински ръководители, които са задържани в следствието.

В 28 общини на управляващата партия бяха назначени синдици за кметове.

Операцията по прочистването на общинските ръководство продължава, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той подчерта, че тя ще бъде доведена докрай, докато не бъде изчистен и последният фетуллахист от местните органи на властта.

На последните местни избори Партията на справедливостта и развитието постигна победи в 49 провинции на страната от общо 81.

Междувременно числото на отстранените от длъжности за предполагаеми връзки с "Фето" вече надхвърли 50 хиляди души. Други над 15 хиляди са задържани от следствените власти.

Социологическо проучване за нагласите на турската общественост показва, че мнозинството одобряват прочистването на институциите от фетулахиститите. Близо 30 на сто все пак смятат, че властите трябва да пресяват по-внимателно хората, когато ги освобождават от работа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Турция отбелязват мюсюлманския празник Курбан Байрам

В Турция отбелязват мюсюлманския празник Курбан Байрам. Празникът започна със сутрешна молитва-намаз, отслужена едновременно във всички джамии в страната. В посланието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново акцентира върху осуетения опит за..

публикувано на 12.09.16 в 11:14
Реджеп Ердоган

Ердоган: Сътрудничеството между местните власти и кюрдските сепаратисти в Югоизточна Турция е доказано

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сътрудничеството между местните власти и кюрдските сепаратисти в Югоизточна Турция е доказано и че уличените кметове е трябвало да бъдат отстранени отдавна. Изказването на турския лидер дойде, след като..

публикувано на 12.09.16 в 09:58

Турция приветства постигнатото споразумение за Сирия

Турция привества постигането на споразумение за спирането на огъня в Сирия, договорено от Съединените щати и Русия в Женева, обявиха от външното министерство в Анкара. В изявление от министерството посочват, че е важно бойните действия да бъдат прекратени и..

обновено на 10.09.16 в 15:17

Масови уволнения на учители предизвикаха размирици в населените предимно с кюрди източни части на Турция

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне в град Диарбекир стотици участващи в протестна демонстрация срещу уволнението на няколко хиляди учители. Турските власти съобщиха, че са уволнени над 11 хиляди преподаватели..

публикувано на 10.09.16 в 07:30

Турция ще назначи нови 20 хиляди полицаи

Турция ще назначи 20 хиляди нови полицаи в близко бъдеще, като половината от тях ще бъдат изпратени в специалните части, обяви турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. Пред държавната телевизия той съобщи, че ще бъдат назначени и управители на 28 общини...

публикувано на 09.09.16 в 18:28

Бинали Йълдъръм: Усилията на Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия ще продължат

Усилията на Анкара за създаване на зона за сигурност в Сирия ще продължат докато безопасността на турската граница бъде гарантирана и заплахите срещу страната не бъдат премахнати, обяви премиерът Бинали Йълдъръм .Той съобщи, че има информация за ударен на..

публикувано на 09.09.16 в 17:47