Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер губи популярност

Алексис Ципрас
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас губи популярност сред избирателите. По последни проучвания опозиционната партия "Нова Демокрация" води пред СИРИЗА с 15%. Опозицията призова за предсрочни парламентарни избори.

Дори и промените в правителството не увеличиха доверието на гърците към управляващата СИРИЗА. Шокиращи за управляващите са данните от последното социологическо проучване – осем от десет гърци, гласували за СИРИЗА на последните избори, са разочаровани от политиката на правителството, а 87% от анкетираните смятат, че политиката се движи в грешна посока.

Консерваторите от "Нова Демокрация" водят с убедителните 30% доверие, срещу едва 15% за СИРИЗА.

Причината за недоволството на гърците е високото данъчно облагане, безработицата и невъзможността на правителството да се справи с корупцията и укриването на данъци.

Въпреки бежанската криза и силната риторика на ксенофобия, която използва крайнодясната партия "Златна зора", подкрепата ѝ се движи в рамките на 7%.

Днес от Европейската комисия съобщиха, че Гърция ще изпълни фискалните цели за тази година именно поради наложените икономически мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексис Ципрас направи промени в правителството на Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството, но без да сменя ключови министри. Преговорите с кредиторите ще продължи да води финансовият министър Евклидис Цакалотос , а първи дипломат остава Никос Кодзиас . Ще има обаче отделни..

обновено на 05.11.16 в 12:06

Алексис Ципрас подготвя промени в гръцкото правителство

Алексис Ципрас подготвя промени в правителството на Гърция. Очаква се да се включат и независими експерти. Бежанската криза принуждава Атина да промени цялата структура на Министерството по миграция, съобщи за местните медии говорителя на..

публикувано на 21.10.16 в 13:00

Ципрас: Гърция ще бъде включена в програмата за количествени улеснения на ЕЦБ

Гръцкият премиер изрази надежда, че страната му ще бъде включена в програмата за количествени улеснения, с която Европейската централна банка /ЕЦБ/ стимулира кредитирането в еврозоната. Ако това стане до шест месеца, то ще можем да изпробваме..

публикувано на 22.09.16 в 09:55
Алексис Ципрас

Алексис Ципрас обеща да работи за растеж на гръцката икономика

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обеща да работи за растеж за гръцката икономика. Той обеща десет хиляди нови работни места в държавните болници, безплатна храна за хиляди ученици, повече места в детските градини и програма за връщане на емигриралите в..

публикувано на 11.09.16 в 08:50