Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Надежда Нейнски:

Днес трябва да стане ясно дали задържаната в Турция българка ще бъде освободена или ще ѝ повдигнат обвинение

| обновено на 28.07.17 в 17:54
Снимка: БТА
Днес изтича 7-дневният законов срок, в който трябва да стане ясно дали задържаната в Турция българка ще бъде освободена, или срещу нея ще бъде повдигнато обвинение. 

Това съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, която ръководи оперативните щабове в Истанбул и Анкара, сформирани по случая. Съдебното заседание, на което ще бъде взето това решение вече е започнало.

Тази сутрин ние изпратихме консула да придружи семейството - майката и бащата, до следствения арест при момичето. Осигурили сме защита и се оказва необходимото съдействие, доколкото е възможно от страна на държавата. Ние направихме оперативни щабове - под мое ръководство и в Анкара, и в Истанбул, за да следим отблизо случая и разбира се, информираме своевременно Министерски съвет, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева, които следят лично и непосредствено въпроса. В момента семейството и консулът пътуват към следствания арест и се надяват, че ще имат възможност да се видят с момичето. Междувременно днес, малко по-късно изтича седемдневният законов срок, в който тя може да бъде задържана, без да ѝ се предявява обвинение. По закон след тези седем дни, ако не се предяви обвинение, тя трябва да бъде освободена, така че днес ще имаме някакво развитие вероятно в по-късните часове. Разбира се, всеки случай, свързан със задържане на български граждани, е притеснителен. Съдействието, което можем да окажем, е и по консулска линия, и по политическа, разбира се, но все пак се водят в момента следствени действия, така че възможностите, извън това да бъдем в контакт със задържаната и с нейното семейство, не са много големи, но е осигурена адвокатска защита, така че всичко, което е в рамките на закона и което можем да направим, на този етап е направено.


Двете българки са арестувани от турските власти на 22-ри юли, а сигналът за това е подаден в посолството в Анкара на 24-ти юли следобед, съобщи посланик Нейнски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

МВнР: Една от двете българки, задържани в Турция, е освободена

Една от двете българки, задържани в Турция, е освободена, съобщиха от Министерството външните работи. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря ѝ...

обновено на 28.07.17 в 18:07