Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът във Враца отбелязва юбилей

2
Снимка: Жоро Александров

Театърът във Враца навършва 80 години от създаването си. На 27 август 1938 г. Врачански областен театър, сформиран като пътуващ, дава първото си представление на "Тайна". Тържественото откриване на първия театрален сезон на културната институция става на 9 октомври 1938 г. на сцената на стария салон на читалище "Развитие" във Враца с постановката на "Пристанала". Основател и пръв директор на врачанския театър е Стефан Кортенски /1902 - 1985/ - актьор, режисьор, драматург и театровед. 
"Днес имаме още един празник. Започна работата по един нов проект, с режисьор Николай Поляков, по повестта на Достоевски "Сънят на чичото". Един страшно интересен материал, в който ще участват главно младите актьори на театъра. Вероятно към края на ноември нашите зрители ще могат да се насладят на новата премиера", каза в "Посоките на делника" директорът на врачанския Драматично-куклен театър Анастас Попдимитров.
Културната институция е в основата на един от най-престижните форуми - Националния фестивал на малките театрални форми. 
Повече за историята и развитието на театъра и как театралите ще отбележат годишнината си- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София

Ръководството на БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София. Политическата подкрепа бе дадена след заседание на Изпълнителното бюро на социалистите. Още в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще настоява за това. Припомняме, че след обявяването на първите изборни резултати в деня на балотажа на 3..

публикувано на 05.11.19 в 21:18

Тотев: Без ГЕРБ е невъзможно управлението на Пловдив

"Резултатите на ГЕРБ от първия тур на местните избори в Пловдив са изключително добри и показват желанието на пловдивчани успешното управление на общината да продължи".  Това заяви областният лидер на партията и настоящ кмет на града Иван Тотев на пресконференция.  Той съобщи, че в новия Общински съвет ГЕРБ ще имат най-много общински..

публикувано на 29.10.19 в 16:30

Татяна Буруджиева: В Пловдив разликата от 20% трудно ще се преобърне

Политологът Татяна Буруджиева коментира пред Радио Пловдив втория тур на изборите в Пловдив:  Според мен в Пловдив  ГЕРБ определено имаше проблем, включително с това, че както  на някои други места късно реши да си прави промените във вътрешнопартийните процеси, които се случват при него. Кампанията вървеше леко разколебана в началото – ставаше..

публикувано на 29.10.19 в 14:44

В Пловдивско избраха 6-има кметове - 4-ма на ГЕРБ и по един на БСП и местна партия

От шестима избрани на първи тур кметове в Пловдивска област четирима са от ГЕРБ или подкрепени от партията – Димитър Иванов в „Марица“, Павел Гуджеров в Радовски, Георги Мараджиев в Стамболийски и Емил Кабаиванов в Карлово.  БСП печели от първи тур един кмет - в община Садово - досегашният Димитър Здравков.  Атанас Калчев е преизбран за..

публикувано на 29.10.19 в 14:25
Община Кърджали

Без инциденти преминава изборният ден в Кърджали

Според агенция „Галъп“, активността в област Кърджали към 11 часа е била малко над 15%, а преди четири години в същия час - около 22 на сто. Данните на ОИК към 12:30 часа посочват активност от 25%. До момента има 4 жалби за леки нарушения, които се проверяват. Прави впечатление, че в малките населени места в областта се гласува по-бързо и повече...

публикувано на 27.10.19 в 14:35