Срив на петрола с над 4,5% след индикации, че ОПЕК ще съкрати добивите с едва 1 млн. барела на ден

Петролните фючърси се понижават драматично с над 4,5% след индикации, че на днешната ключова среща на ОПЕК ще се вземе решение за по-малко от очакваното ограничаване на добивите. Повод за текущия ценови срив даде изявление на енергийния министър..

публикувано на 06.12.18 в 12:54

Китайското министерство на търговията изрази увереност за постигане на търговска сделка със САЩ

Министерството на търговията на Китай изрази увереност, че ще бъде постигнато търговско споразумение със САЩ в рамките на договорения от президентите Тръмп и Си период от 90 дни, съобщава Ройтерс. Говорителят на министерството Гао Фън посочи, че..

публикувано на 06.12.18 в 11:59
Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов

Константинов: Цените на тока на борсата могат да бъдат фиксирани за по-дълги периоди

Цените на тока на борсата вече ще могат да бъдат фиксирани за по-дълги периоди, съобщи в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Това ще става чрез сключване на финансови сделки на..

публикувано на 06.12.18 в 11:52
Пиер Московиси

Пиер Московиси призова за "допълнителни усилия" от управляващите в Рим относно италианския бюджет

Правителството на Италия е на прав път, тъй като работи по новите бюджетни параметри, но трябва да полижи "допълнителни усилия", заяви в петък еврокомисарят Пиер Московиси пред France Inter radio, цитиран от агенция Ройтерс. "Ние сме на верния..

публикувано на 06.12.18 в 11:32

Арестът на висш служител на технологичния гигант Huawei в Канада, по поръчка на САЩ, провокира ново напрежение на световните борси

Азиатските акции и американските фондови фючърси се оказаха под нов силен натиск от продажби по време на търговията във вторник в резултат на новината за ареста на високопоставен служител на китайската компания за телекомуникационно оборудване..

публикувано на 06.12.18 в 10:30

Изненадващо повишение на германските промишлени поръчки през октомври

През октомври индустриалните и промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо за трети пореден месец благодарение на солиден ръст на поръчките, постъпили от останалата част на еврозоната и въпреки сериозното понижение на вътрешните поръчки,..

публикувано на 06.12.18 в 09:53

ОПЕК и държави извън картела подписват споразумение за сътрудничество

Очаква се организацията ОПЕК и държави извън картела да подпишат споразумение за сътрудничество в дългосрочен план. Представители на страните-износителки се събират във Виена на среща, която ще бъде последвана в петък от разговори с други големи..

публикувано на 06.12.18 в 09:20

Президентът награждава победителите в 14-ото издание на конкурса "Иновативно предприятие"

Национален форум ще представи иновационния потенциал на българската икономика и позицията ѝ в европейски мащаб. Изводите са част от доклада "Иновации.бг", който се изготвя всяка година. Събитието е под егидата на президента.  Държавният глава Румен..

публикувано на 06.12.18 в 08:04

Българският износ към Канада се е увеличил с 15%, една година след СЕТА

Една година след подписването на търговското споразумение между Канада и ЕС – СЕТА – българският износ към северноамериканската страна се е увеличил с 15%. Това заяви в Пловдив посланикът на Канада у нас Кевин Хамилтън, който участва в регионална кръгла..

публикувано на 05.12.18 в 17:34

ЕК препоръчва увеличаване на глобалната роля на еврото и най-вече при сключване на енергийни сделки

Европейската комисия публикува в сряда предложения за повишаване на ролята на еврото при международните разплащания и за неговата по-значима употреба като водеща световна резервна валута, която да може да оспорва доминиращата роля на американския..

публикувано на 05.12.18 в 17:05
Иван Иванов

КЕВР: Няма да има промяна на цената на тока за бита до лятото

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че няма да има промяна на цената на тока за бита до лятото на следващата година. Скокът на цените на борсата от последните дни притесни работодателските организации, според които това ще окаже..

обновено на 05.12.18 в 16:51
Георги Стефанов

Георги Стефанов, WWF: България има възможността лесно да преодолее проблема с вредните емисии

Факторът за влияние с въглеродни емисии върху околната среда за България е под 1 процент според протокола от Киото, който преди 20 години даде рамката за ограничаване на вредните емисии и зададе принципа на търговия с въглеродни емисии. Всяка..

публикувано на 05.12.18 в 16:47

Volkswagen ще върви към отказ от бензинови и дизелови двигатели

Volkswagen обяви плановете си да прекрати производството на нови бензинови и дизелови двигатели след 7 години, съобщава Bloomberg, като се позовава на изявления на шефа на Volkswagen Group по стратегическото развитие Михаел Йост. Според..

публикувано на 05.12.18 в 16:31

Европейските и азиатските борси реагираха предпазливо негативно на вчерашния срив на Уолстрийт

Азиатските и европейските борси се окъпаха в червено по време на търговията в сряда, следвайки вчерашния брутален спад на Уолстрийт. Подобно на американските инвеститори, търговците в Азия и Европа също изглеждат притеснени от сигналите за..

публикувано на 05.12.18 в 16:00
Карина Караиванова

Председателят на КФН Карина Караиванова е номинирана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова е номинирана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от правителствената пресслужба. Ако бъде избрана, решението ще влезе в сила от..

публикувано на 05.12.18 в 15:01

КЕВР: Парното и топлата вода няма да поскъпнат от Нова година

Парното и топлата вода няма да поскъпнат от Нова година. Заради поевтиняването на петрола председателят на енергийния регулатор Иван Иванов очаква увеличението на цените на газа да е с по-малко от прогнозираните от "Булгаргаз" 5 процента: "Според..

публикувано на 05.12.18 в 14:54
Проф. Атанас Тасев

Проф. Атанас Тасев: Останахме на газовата карта на Европа

Както и да наричаме проекта „Турски поток“ или „Български поток“, най-важното е, че България остава на газовата карта на Европа и на света, заяви днес пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той обясни в предаването „12+3“ на..

публикувано на 05.12.18 в 14:52

Има глад за кадри, но не за България, а за Западна Европа, твърди доклад

Работодателите в България често казват, че няма работна ръка, че предлагат прекрасни условия за труд и перкрасни заплати, но хората не искт да се трудят. Дали така стоят нещата - на този въпрос беше посветен провелият се днес в София форум на тема..

публикувано на 05.12.18 в 14:50

Влошаване на бизнес активността в британския сектор на услугите до най-ниско ниво от Брекзит референдума

През ноември бизнес експанзията в сферата на услугите във Великобритания се забави изненадващо рязко до най-ниско ниво от юли 2016-а година насам, а очакванията на фирмите за следващите 12 месеца се влошиха до второто най-ниско ниво от последната..

публикувано на 05.12.18 в 14:24

Изпращаме добра година за хотелиерството и туризма, категорични са браншовици и експерти

Годината беше добра за хотелиерството и туризма. България беше посетена от повече от 9,1 милиона туристи, като общо посетилите ни по различни поводи чужденци са над 16 милиона. Приходите са от порядъка на 3,2 милиарда – ръст от близо 5%.  Това каза..

публикувано на 05.12.18 в 14:15