Европейски статистически институт

Рязко забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през третото тримесечие

Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през третото тримесечие на годината на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, което навреди на износа, показват слабо ревизирани в..

публикувано на 07.12.18 в 14:14

АИКБ: Само по-висока производителност ще доведе до по-високи заплати

Увеличението на заплатите в българската икономика може да се случи само след ръст на производителността на труда. Това заяви проф. Емилия Ченгелова от БАН като част от екипа на Асоциацията на индустриалния капитал, изследвал дефицитните професии на пазара..

публикувано на 07.12.18 в 13:55

Федералният резерв може да сигнализира за пауза в цикъла на повишаване на лихвените ставки

Представителите на Федералния резерв обмислят дали да не сигнализират за заемане на "изчаквателна" позиция след очакваното от всички увеличение на основната американска лихва на заседанието на 18-и и 19-и декември, което би могло да доведе до..

публикувано на 07.12.18 в 13:19

НСИ: Забавяне на икономическия растеж в България до 3,1% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на България се повиши през третото тримесечие на 2018 година с 0,7% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,8%, като на годишна база икономическата експанзия се забави до 3,1% от 3,4%, показват предварителни данни на..

публикувано на 07.12.18 в 11:56
среща на президентите на Венецуела и Русия - Николас Мадуро и Владимир Путин

Русия се ангажира с инвестиции за 6 млрд. долара във Венецуела, похвали се Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в четвъртък, че след негова среща с официални руски представители в Кремъл Русия се е ангажирала с инвестиции за 6 млрд. долара в петролната и миннодобивната индустрия на намиращата се в сериозна..

публикувано на 07.12.18 в 11:15
влошаване на германската икономика

Изненадващо отслабване на германското индустриално производство през октомври

През октомври германското индустриално производство се сви изненадващо спрямо предходния месец в резултат на спад в промишленото и енергийното производство, както и в строителството, показват данни на официалната статистика Destatis, които сякаш..

публикувано на 07.12.18 в 10:38

Япония ще ограничи използването на технологично оборудване на китайските компании Huawei и ZTE

Япония се подготвя за промени, свързани с възлагането на обществени поръчки, които могат да ограничат използването от страна на правителството на телекомуникационно оборудване на китайските компании Huawei Technologies Co. и ZTE Corp., следвайки..

публикувано на 07.12.18 в 10:06

"Индия пауър" потвърди, че работи по сделка за българските активи на ЧЕЗ

Индийската компания "Индия пауър" потвърди пред "Хоризонт", че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ. Компанията е вторият класиран кандидат след "Инерком", но след като в края на миналия месец от българската компания не успяха да осигурят..

обновено на 06.12.18 в 18:33

Нов спад на петролните цени, след като ОПЕК отложи решението за добивите за петък

Петролните фючърси подновиха рязкото си поевтиняване след новината, че ОПЕК са отложили решението си нивата на добив за петък, когато ще се проведе среща във формата "ОПЕК+" (членовете на картела и техните съюзници, включително Русия)...

публикувано на 06.12.18 в 18:28
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Повишаването на лихвите е неизбежно

„Политиката на нулеви лихви както в САЩ, така и в Еврозоната беше извънредна мярка и тя няма как да продължи вечно. В САЩ от три години тече процес на постепенно повишаване на основните лихви -  и оттам, разбира се, и лихвите, които плащат бизнесът и..

публикувано на 06.12.18 в 17:50

Дау Джоунс загуби 500 пункта при старта на Уолстрийт след ареста на топ шеф на Huawei и поевтиняването на петрола

Търговията на Уолстрий стартира с нови солидни понижение на основните фондови индекси с близо 2%, тъй като новината за ареста на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei в Канада по искане на САЩ за екстрадиция предизвика..

публикувано на 06.12.18 в 17:46

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 млрд. евро

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство. Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност..

обновено на 06.12.18 в 17:26

Румен Радев: Разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските

България изостава на равнището от 2010 година по редица показатели за състоянието и развитието на иновационния потенциал. Разходите за научноизследователска развойна дейност спадат под 1% от Брутния вътрешен продукт. С 3% намалява и персоналът, зает с..

обновено на 06.12.18 в 17:07

Министър Желязков направи промени в ръководството на "Холдинг БДЖ"

Министърът на транспорта Росен Желязков освободи от Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" председателя на Съвета Велик Занчев и изпълнителния директор на холдинга Владимир Владимиров и назначи на тяхно място Григори Григоров и Светломир Николов...

публикувано на 06.12.18 в 16:59

Понижение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 231 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижиха през последната седмица до 8-месечен връх, достигнат през предходната седмица, но все още остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за..

публикувано на 06.12.18 в 16:55

Търговския дефицит на САЩ удари през октомври 10-годишен връх от 55,5 млрд. долара

През октомври международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се разшири до 10-годишен връх в резултат на слабо увеличаване на вноса при свиване на износа, което предполаган, че провежданата от президента Доналд Тръмп и от неговата..

публикувано на 06.12.18 в 16:20

Частният сектор в САЩ генерира 179 хиляди нови работни места през ноември

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете добро повишение със 179 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през единадесетия месец на годината, въпреки че осреднената прогноза на финансовите пазари беше за..

публикувано на 06.12.18 в 15:53

Спад на европейските акции към двугодишни дъна след ареста на финансовия директор на Huawei

Европейските акции се намират под силен натиск от продажби, а основните фондови индекси на стария континент се търгуваха в двугодишни дъна, тъй като новината за ареста на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei, поднови..

публикувано на 06.12.18 в 15:12

Институционалната среда пречи на ръста на инвестициите в България

Институционалната среда и липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка пречат на ръста на инвестициите в България. Това е оценката на Керстин Йорна от Европейската комисия, представена по време на форум за икономическия растеж. Страната ви все още..

публикувано на 06.12.18 в 14:20

Рекорден брой от над 1 милиард на самолетните пасажери в ЕС през 2017 година

През 2017-а година броят на транспортираните по въздух пътници в ЕС е надминал 1 милиард, като България е сред страните, отчели най-солиден ръст на превозваните по въздуха пасажери, а преминалите през летище "София" пътници са нараснали с над 30%,..

публикувано на 06.12.18 в 14:09