Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновено на 20.06.14 в 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02