Джазът рисува картини в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 14.04.15 в 17:17

Какъв е цветът на музиката и какво пеят картините, къде се преплитат мелодията и палитрата, може ли да се свири с четка и да се рисува с ноти? Отговори на тези въпроси дава съвместната арт изява на музикантите от The Golden Project и художника Дончо Дончев на 15 април от 19 часа в Радио Пловдив. Събитието е вторият концерт от цикъла "Отвъд музиката" на "Камерна сцена Пловдив". 

Джаз формацията The Golden Project представя дебютния си албум „SEVEN SENSE“, който излезе през пролетта на миналата година. По време на тяхното изпълнение художникът ще рисува, пресъздавайки върху платната си моментните емоции, породени от музиката им. 

Проектът ни е единствен по рода си. Стремим се да покажем красотата и спонтанността на изобразителното изкуството и магията на музиката в едно, обясняват участниците. Музиката е чисто вдъхновение и мост към друг вид чувственост, която всеки път е изненадваща и никога не се повтаря – допълва Дончо Дончев. Във фоайето на Радио Пловдив ще бъдат изложени и осем графики на художника, които са рисувани специално за албума и визуализират осемте композиции в него. 

Петър СалчевДончо Дончев изразява себе си в различни насоки. Участва в изложби в България, Финландия, Германия, Турция, Швейцария, както и организира редица самостоятелни. От 2005 г. насам заедно с турския писател Керим Сакъзлъ издават книгите: "Стихове в картини", "Прераждането на Сатира" и графичния роман "Fatemate", представени с изложби в София, Измир и Истанбул. В момента платната му са изложени в националния музей на Лихтенщайн , а от юни открива друга експозиция в Локарно, Швейцария.

Групата The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Формацията стартира като трио, но малко по-късно се разрастват до квинтет. Музиката им е изключително интересна смесица между поп, джаз и соул. В групата участват още Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, и Димитър Карамфилов – контрабас. В албума “Seven Sense” гостува световноизвестният венецуелски перкусионист Роберто Кинтерo.

Концертът е част от четвъртия сезон на "Камерна сцена Пловдив". В това издание акцентът е поставен върху проекти, в които музиката се превръща в мост към други изкуства. В края на март при изключителен интерес Мая Новоселска и Антони Дончев "объркаха географията", смесвайки родопски и бразилски песни, джаз, поезия и театър. През май любителите на класическата музика ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на Мичо Димитров и млади негови колеги от оркестъра на Държавна опера - Пловдив.

Традиционен домакин на концертите от "Камерна сцена Пловдив" е Първо студио на Радио Пловдив. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Теодосий Спасов Фолк Квинтет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 5-и юни, вторник. Началото на концерта, който е в рамките на Камерна сцена Пловдив, ще е в 19.00. Теодосий Спасов Фолк Квинтет предлага уникална смесица от джаз, фолк, етно в изпълнение на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и музикантите Пейо Пеев (гъдулка), Иван..

обновено на 05.06.18 в 10:14

Благотворителна изложба за Ели в Културния център на Радио Пловдив

Благотворителна изложба живопис, акрил и пастел, на Красимир Даскалов ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 28 май от 17.30 часа.  Средствата от продажбата на  десетте платна ще бъдат предоставени за лечението на нашата колега и приятел Елисавета Дафова, която страда от  заболяване, познато като едно от редките в света...

обновено на 28.05.18 в 09:50

"Спектрум" представя "The Sound of A Cappella" в Първо студио на Радио Пловдив

"The Sound of A Cappella"  така се нарича концертът, който вокалната група "Спектрум" ще изнесе в Първо студио на Радио Пловдив на 14 ноември, вторник, от 19.00 часа. Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив. Група "Спектрум" е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в сложни..

обновено на 14.11.17 в 06:13

„Неопренова молитва“ на Оркней Дамянов в Радио Пловдив

Книгата на Оркней Дамянов „Неопренова молитва“ ще бъде представена днес в Първо студио на Радио Пловдив.  Оркней е псевдоним на журналиста Нейко Дамянов, подписал стотици заглавия в пловдивските издания "Отечествен глас" и "Марица", както и в централния печат.  Автор е на документалната повест за алпиниста Христо Проданов "Не съм далече",..

публикувано на 10.10.17 в 07:05

Петър Ангелов гостува отново в Радио Пловдив

Изложба - абстрактна живопис открива в Културния център на Радио Пловдив художникът Петър Ангелов. Както и при предишното си представяне, авторът излага 12 платна с убеждението, че числото е сакрално и притежава особена сила.  Изложбата е посветена на неговата съпруга като подарък за половинвековния им съвместен живот.  Петър Ангелов е..

обновено на 06.10.17 в 05:46

"Кабарето под небето" в Културния център на Радио Пловдив

Романът на Йохан Девлетян "Кабарето под тепето" ще бъде представен в Културния център на Радио Пловдив на 5 октомври, четвъртък. Новата книга на Йохан Девлетян е издание на ИК "Жанет 45" и за нея ще говори литературният критик Здравко Дечев. Началото на срещата е в 18.00 часа в Първо студио. "Кабарето под небето" идва след  двата сборника с разкази..

обновено на 05.10.17 в 05:33

Тромпетистът Майкъл Моусман с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Световната звезда Майкъл Моусман ще открие есенното издание на осмия сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Събитието е на 28 септември от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Майкъл Моусман е американски джаз и латино-джаз тромпетист, аранжор и директор на джаз отдела на колежа в Куинс, Ню Йорк. Той пристига в България по покана на Фондация Groove..

публикувано на 25.09.17 в 10:06