Великите европейци - от радиото към книгата

| обновено на 17.06.15 в 21:50


Първото публично представяне на книгата „Великите европейци” ще се състои на 25 юни 2015-а, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив. 

Пламен Асенов

„Великите европейци” е финансирана от Радио Пловдив и КЦМ АД – Пловдив. Поводът е 60-ата годишнина на Радио Пловдив.

По волята на спонсорите, тя се разпространява безплатно, но тиражът е твърде ограничен и само личното присъствие на 25 юни 2015-а, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив наистина гарантира, че ще има екземпляр и за вас. 

Водени от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, от октомври 2012 година в Радио Пловдив стартира седмичната рубрика на Пламен Асенов „Великите европейци” – поредица радиопортрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. Тя е уникална за българската журналистика, носи силен образователен елемент, има свеж, развлекателен характер и търси контакт с най-широк кръг слушатели, включително младите.

Книгата До средата на 2015-а в това ветрило от истории са представени над 140 портрета. Освен в ефира на Радио Пловдив, те се излъчват по програма "Хоризонт" на БНР, а чрез SBS, Мелбърн – и за българската аудитория в Австралия. През декември 2014-а „Великите европейци” получи годишната награда на СБЖ в раздел „Електронни медии – радио”. 

Още от начало има идея поредицата да се пренесе и в триизмерния свят, да се реализира в книга, като радиоразказите се адаптират за четене и бъдат богато илюстрирани. Стана така, че издаването на книгата съвпадна с 60-годишнината на Радио Пловдив и е един от гвоздеите на целогодишната програма по този повод.

Разбира се, не се изкушихме да представим 60 души по повод 60 години, прекалено лесно би било. Така че книгата събра само скромните 55 портрета на велики европейци, подредени хронологично – от Омир до Тери Пратчет.

Тези истории изобщо не изчерпват темата, напротив, дават само бегла представа за сложността и красотата на онзи човешки и цивилизационен пъзел, наречен Европа, който се разкрива пред очите ни с добавянето на всеки нов елемент в него. А ако се окаже, че на вас ви е поне наполовина толкова хубаво да слушате или четете тези истории, колкото на мен да ги правя, значи работата ми е свършена.

Пламен Асенов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Теодосий Спасов Фолк Квинтет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 5-и юни, вторник. Началото на концерта, който е в рамките на Камерна сцена Пловдив, ще е в 19.00. Теодосий Спасов Фолк Квинтет предлага уникална смесица от джаз, фолк, етно в изпълнение на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и музикантите Пейо Пеев (гъдулка), Иван..

обновено на 05.06.18 в 10:14

Благотворителна изложба за Ели в Културния център на Радио Пловдив

Благотворителна изложба живопис, акрил и пастел, на Красимир Даскалов ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 28 май от 17.30 часа.  Средствата от продажбата на  десетте платна ще бъдат предоставени за лечението на нашата колега и приятел Елисавета Дафова, която страда от  заболяване, познато като едно от редките в света...

обновено на 28.05.18 в 09:50

"Спектрум" представя "The Sound of A Cappella" в Първо студио на Радио Пловдив

"The Sound of A Cappella"  така се нарича концертът, който вокалната група "Спектрум" ще изнесе в Първо студио на Радио Пловдив на 14 ноември, вторник, от 19.00 часа. Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив. Група "Спектрум" е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в сложни..

обновено на 14.11.17 в 06:13

„Неопренова молитва“ на Оркней Дамянов в Радио Пловдив

Книгата на Оркней Дамянов „Неопренова молитва“ ще бъде представена днес в Първо студио на Радио Пловдив.  Оркней е псевдоним на журналиста Нейко Дамянов, подписал стотици заглавия в пловдивските издания "Отечествен глас" и "Марица", както и в централния печат.  Автор е на документалната повест за алпиниста Христо Проданов "Не съм далече",..

публикувано на 10.10.17 в 07:05

Петър Ангелов гостува отново в Радио Пловдив

Изложба - абстрактна живопис открива в Културния център на Радио Пловдив художникът Петър Ангелов. Както и при предишното си представяне, авторът излага 12 платна с убеждението, че числото е сакрално и притежава особена сила.  Изложбата е посветена на неговата съпруга като подарък за половинвековния им съвместен живот.  Петър Ангелов е..

обновено на 06.10.17 в 05:46

"Кабарето под небето" в Културния център на Радио Пловдив

Романът на Йохан Девлетян "Кабарето под тепето" ще бъде представен в Културния център на Радио Пловдив на 5 октомври, четвъртък. Новата книга на Йохан Девлетян е издание на ИК "Жанет 45" и за нея ще говори литературният критик Здравко Дечев. Началото на срещата е в 18.00 часа в Първо студио. "Кабарето под небето" идва след  двата сборника с разкази..

обновено на 05.10.17 в 05:33

Тромпетистът Майкъл Моусман с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Световната звезда Майкъл Моусман ще открие есенното издание на осмия сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Събитието е на 28 септември от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Майкъл Моусман е американски джаз и латино-джаз тромпетист, аранжор и директор на джаз отдела на колежа в Куинс, Ню Йорк. Той пристига в България по покана на Фондация Groove..

публикувано на 25.09.17 в 10:06