Софийски солисти ще свирят под ларгото в Деня на София

БНР Новини

Концертът е на 17 септември от 19 часа и дори за състав като нашия, който обича да експериментира, мястото е необичайно, както каза проф. Пламен Джуров при гостуването си в сутрешното ни "Радиокафе". Това е експеримент – продължава дългогодишният диригент на ансамбъла – и акустичен, и културологичен, защото мястото е много интересно, огромно, с височина, може да събере 600 седящи слушатели. А от друга страна, мястото е проходно – то свързва двата подлеза. Именно с мисълта за многото и различни минаващи и (казано с усмивка от Пламен Джуров) със спомена за онзи прочут експeримент на свирещия инкогнито в метрото Джошуа Бел, е съставена програмата за вечерта от "Малка нощна музика" от Моцарт (оттук и името на концерта "Малка нощна музика...под ларгото"), през прочутия канон на Пахелбел, концерта за 4 цигулки на Вивалди, "Любовния поздрав" на Елгар, та до хабанерата "Хубавата кубинка". Всеки може да се заслуша, да поостане, а за ценителите това е поредният музикален празник, поднесен от "Софийски солисти", които предната вечер имат друг концерт в изпитаното пространство на Военния клуб със съвсем различна програма, в която съпоставяме времена

Снимка

На 16 септември от 19 часа те започват с емблематичната за тях "Фантазия и фуга" от Бах, продължават с друга знакова творба – "Петте скици" на Марин Големинов и след това представят премиерно симфонията на латвийския композитор Петерис Васкс. Много интересен – обяснява Пламен Джуров, искам специално да спомена имената на отделните части на творбата, защото те са със сериозна претенция – Гласът на тишината, Гласът на живота, а третата е Гласът на съвестта. С ударни средства Васкс търси защита на тези названия. Красива музика, с необичайни фрагменти, която – убеден съм в това – хората с въображение и чувствителност към околния звуков свят няма да забравят.

А междувременно "Софийски солисти" имат и концерт на фестивала на камерната музика в Габрово. Той ще бъде предаван директно по програма "Христо Ботев" на 15 септември от 19 часа.

Следват още изяви – Кюстендил, София и поредното турне в Япония, където 13-те самураи (както често ги нарича пресата) имат много почитатели и винаги пълни (огромни) зали. И винаги свирят и българска музика. Петте скици на Марин Големинов отдавна са прочути в Япония, благодарение на нас – казва Пламен Джуров.

Чуйте цялото интервю и минете под ларгото на 17 септември между 19 и 20 часа за концерта на "Софийски солисти" там.

Няма да съжалявате, а и ще бъдете част от един музикален експеримент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Джейкъб Колиър в свои води...

Детето-чудо Джейкъб Колиър вече не е дете

Третият декемврийски Слънчев джаз+ започва с новия опус на детето-чудо, както нарекохме Джейкъб Колиър при първото му представяне през май 2015-а. Три години и две Грами та по-късно младият талант е отново композитор, мултиинструменталист, певец и електронен магьосник. Започнал работа в първите часове на 2018-а, Джейкъб Колиър оркестрира импресии,..

публикувано на 16.12.18 в 07:15

"Кварто квартет" и Бетовен - музикалната комбинация на тази неделя

Последният ден от тази седмица е рожденият ден на големия немски композитор Лудвиг ван Бетовен. За пета поредна година "Кварто квартет" отбелязват този ден подобващо - с концерт! В сутрешното ни "Радиокафе" гостуваха двама от постоянните членове на състава, който се нарича квартет, но често става и квинтет, че дори и оркестър - това са създателят на..

публикувано на 14.12.18 в 16:08
Борислава Танева

100 години Бърнстейн и 90 години Александър Танев отбелязва с концерт Софийската филхармония

Тази вечер, в четвъртък (някогашната традиционната концертна вечер за Софийската филхармония) ще се състои един специален в много отношения концерт. Две годишнини се отбелязват в една вечер - 100 години от рождението на големия американски композитор Ленард Бърнстейн и 90 години от рождението на едно голямо име в родната музика - Александър Танев..

публикувано на 13.12.18 в 11:58

Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе . Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама..

публикувано на 12.12.18 в 11:22
Армел Дюпа в Първо студио на БНР

Армел Дюпа и Ибраим Маалуф - от концерти, плюс нова продукция на Де-Фаз и Бирели Лагрен

Слънчев джаз+ на 9 декември започва на концертна вълна. Импровизациите на Армел Дюпа в Първо студио на БНР и част от разговора ни с него, когато обръщаме внимание на един от първите ни кръстници - Мишел Петручани. Продължението е с многохилядния концерт на Ибраим Маалуф от 14.12.16 г. в Париж, току-що излязъл в троен албум. Във втората част..

публикувано на 09.12.18 в 07:20

Тромпетистът Паоло Фрезу с два нови албума

Първият декемврийски Слънчев джаз+ води на разходка из времето и пространството. Един от "кръстниците" ни - тромпетистът Паоло Фрезу, почти едновременно издаде два албума - в трио около музиката на Чет Бейкър и с вокалния ансамбъл "А Филета" върху танците на нашата памет. С паметта на Средиземноморието са свързани и новите творби на Джанлуиджи..

публикувано на 02.12.18 в 07:25

Полша спечели Конкурса за детска песен на "Евровизия" 2018

Снощи в зала "Минск Арена" в столицата на Беларус се проведе 16-ото издание на Детския песенен конкурс на Евровизия. В препълнената 15-хилядна зала домакините бяха подготвили бляскаво шоу, което с всяка изминала година показва все по-високо ниво. Участваха деца от 20 страни. Освен от европейските държави, Израел и Австралия, тази година за първи път имаше..

публикувано на 26.11.18 в 13:38