Решетников освети безпросветното русофилство на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че руският генерал Леонид Решетников лъже, че с него е обсъждана кандидатурата на генерал Румен Радев за президент. "Няма как да съм съгласувала с него нищо. Радев е издигнат на втори август, а срещата ми с Решетников е на 25 август", каза днес лидерът на БСП в ТВ-интервю.

Посочен ли е ген. Радев от Кремъл и води ли Русия хибридна война срещу България – по темата разсъждава журналистът Георги Коритаров, който взе интервю от генерал - лейтенант Леонид Решетников - директор на най- влиятелния в Русия Институт за стратегически изследвания.

"В интервюто той нито пряко, нито косвено твърди, че кандидатурата на Румен Радев е съгласувана. Генерал – лейтенант Решетников казва само, че една от темите на водения разговор в София с Корнелия Нинова е засегнала личността на генерал Радев", обясни Коритаров.  Според него можем само да спекулираме дали става дума за подхвърляне на темата или цялостно обсъждане. Няма цялостно изяснена фактическа картина, затова не бива да се избързва с изводите, а да се задават въпроси, е позицията на журналиста, който посочи няколко разминавания в позицията на Нинова. 

Днес Корнелия Нинова каза, че кандидатурата на Радев е издигната на 2 август. Истината е, че тогава номинацията му е издигната заедно с други кандидати за президент на БСП, уточни Коритаров.

На 17 август се посочва, че на заседание на Националния съвет на БСП са участвали в гласуване трима кандидати за държавен глава – Таско Ерменков, Румен Гечев и Румен Радев. Най-малко при тази формална конструкция на избор между трима кандидати в партийния орган, твърдението на Нинова, че още на 2 август Радев е избран, поставя под съмнение вътрешно – партийното допитване в БСП и демократичната процедура по гласуването. Излиза че по презумпция предварително е залагано на Радев, коментира Георги Коритаров. 

Той припомни и изказване на самия генерал Радев, който твърди, че  на 2 август в телефонен разговор с Корнелия Нинова е дал съгласието си да бъде издигната кандидатурата му. Тогава, според журналиста, името на генерал Радев е било поставено за обсъждане без да е дал съгласие и докато е бил на фактическа военна служба като командващ на ВВС. Има нужда от политическо и юридическо изясняване на обстоятелствата, каза Георги Коритаров. 

На въпрос дали изявлението на Решетников не е удар срещу новоизбрания президент той припомни, че на 24 ноември Радев се е срещнал със съветника на генерала - Елена Супонина. Как така директорът на РИСИ лъже, според Нинова, а Румен Радев се среща с хора от същия руски институт и дружелюбно разговаря с тях, попита Коритаров. 

Той смята, че скандалът цели да разчисти пространство чрез дискредитиране на лидера на БСП за друг политически субект, който е по- добър изразител на идеите на руските интереси и на концепциите на консерватизма, православието, семейството. Изразител и идеологически много по- близък до тази идея е Патриотичният фронт, каза журналистът. 

БСП очевидно няма място в имперско - консервативното управление на Русия. БСП плаща дълбока и тежка цена на своето безпросветно русофилство, което е построено върху исторически емоции, а не на хладнокръвен анализ.  

Много е възможно това което се случва около скандала със срещата на  Нинова и Решетников да е сладко отмъщение от страна на Георги Първанов, заради открадната кандидатура на Румен Радев, посочи още Георги Коритаров. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Малкият Никола

БГ Коледа помага на малкия Ники в борбата с церебралната парализа

Никола е на 6 години и страда от детска церебрална парализа. Живее в пловдивския квартал „Коматево“ с майка си Саша, която се грижи за него сама: Прекрасно момче с детска церебрална парализа. Той ходи на масова детска градина. След много откази най – накрая се преборихме и с това. Никола е в рингова инвалидна количка, движи ръце, пише,..

публикувано на 10.12.18 в 16:33

БГ Коледа дойде в отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пловдив“ получи от „Българската Коледа“ утразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология.  Директорът на лечебното заведение доктор Аргир Аргиров подчерта, че той е жизнено необходим за работата на Отделението по неонатология, тъй като с него се проследява състоянието на деца,..

публикувано на 06.12.18 в 16:07

Книжарница „Надежда“ дарява надежда

Представяме добрия пример, който дава работа на хора от уязвими групи на пазара на труда, включително и на такива с интелектуални и физически затруднения. Книжарница с мисия отвори врати по социален проект на сдруженията „Паралелен свят“ и „Да полетим заедно“. В нея вече работят младежи с увреждания, други пък са ангажирани в социално..

публикувано на 19.11.18 в 13:18

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Седем ансамбъла на Седемте рилски езера на 2200 метра

Най-голямото планинско хоро ще се състои тази събота на Седемте рилски езера. За това събитие, което включва и други инициативи, разказва един от организаторите Славейко Стайков. Идеята е на арх. Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България". В планинското хоро ще се включат ансамбли от седемте етнографски области на България и всички, които..

публикувано на 09.08.18 в 10:08