Новата партия "Да, България" ще участва на предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

Новата партия "Да, България" на Христо Иванов ще бъде официално учредена на 7 януари, след като 77 души се записаха като учредители в Инициативния комитет. Между тях и някои известни пловдивчани като адвокат Михаил Екимджиев и издателят Манол Пейков. Днес Христо Иванов идва в Пловдив за среща със свои съмишленици.

Христо Иванов подчерта основната кауза на партията - борбата с корупцията в българските институции. Ние смятаме, че тъй като големите политически партии отказват да се заемат с необходимата сериозност с корупцията и правосъдието, и изобщо със справедливостта и законността в България, има една нова генерация хора от различни професии, които биха искали да направят своя опит да поставят тази тема в центъра на политическия живот и това предполага тяхното обединение в един нов политически субект. Има представители и на вашия прекрасен град (Пловдив - бел.ред). Адвокат Екимджиев е емблематично име в борбата за налагане върховенството на закона.

Конкретно мога да ви дам много примери, но трябва да знаем, че следващият парламент едно от първите важни неща, които ще направи, е да избира състав на Висшия съдебен съвет. В зависимост от това какви хора ще попаднат в следващия ВСС – дали ще попаднат хора с воля да чистят съдебната власт, дали ще имат волята да утвърждават висок стандарт на професионализъм и компетентност в нея, ние ще видим необходимата промяна. Ако не попаднат такива хора в достатъчно количество в следващия ВВС, това означава още пет години пропуснати за правосъдието и за каузата на справедливостта в България, така че или сега трябва да действаме, или не, или да пропуснем още пет години. И това е само един пример.

Смятам, че имаме потенциала да извадим, и то не само в София, а из цялата страна, хора с имена, с добро име, така че имам ясна кауза, мисля че хората ще оценят факта, че поставяме един много важен проблем за решаване и знаем как да го направим. Много хора при нас са доказали, че имат гръбнак да се борят с този тип проблеми. Проблемът, който ние си поставяме, е много голям и той не може да бъде решен просто със силите на една политическа партия, която стартира сега. Очевидно е, че трябва да се търси изграждането на много широк антикорупционен фронт, който включва не само политически партии, но отделни личности, граждани и граждански формации, така че ние от самото начало изпращаме много силно послание за единодействие, обединение в такъв фронт.

Иванов отбеляза като плюс за новата партия нейната необремененост и че ще бъде без собствени корупционни котерии. А за собствената си политическа обремененост заяви: Биография имам несъмнено, не съм се появил от епруветка вчера. Бях правосъден министър и това, което се опитах да направя, е видимо за всички. Също видимо за всички е, че когато моята кауза се сблъска с непреодолими препятствия, аз не останах министър – моментално си подадох оставката.

Той изрази съгласие с препоръките в доклада на европрокурорите, че трябва да започне разследване срещу висопоставени политици, за които има данни за корумпираност, но няма нито едно разследване, включително и за послушването, в което беше намесен и Бойко Борисов.

Бях министър на Република България и това не ми попречи да съм един от малкото министри на правосъдието и изобщо на такава длъжност, който, когато излезе скандалът със Софийски градски съд, излезе скандалът с Янева, зае ясна публична позиция за това, че всичко трябва да бъде разследвано и проверено, независимо от това колко далече може да стигне в държавната йерархия. Така че аз съм напълно спокоен, че няма нито една препоръка от този доклад, говорим за съществените и важните препоръки, която да не е била предмет на мое усилие и на нещо, което аз да не съм работил. 

Христо Иванов не поставя партията "Да, България" нито в левия, нито в десния политически спектър: У нас понятия като "ляво" и "дясно" са изхабени. Бих се затруднил да определя какво точно му е лявото на БСП и какво е дясното на ГЕРБ. 

А по повод на някои прогнози, че ако се въведе мажоритарен вот, то новата партия няма шанс да влезе в парламента, отговори: Бих поспорил. 

Иванов заяви, че "Да, България" ще работи заедно с партии като ДСБ, "Зелените" и някои други, които споделят каузата на партията.

Цялото интервю с Христо Иванов чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Малкият Никола

БГ Коледа помага на малкия Ники в борбата с церебралната парализа

Никола е на 6 години и страда от детска церебрална парализа. Живее в пловдивския квартал „Коматево“ с майка си Саша, която се грижи за него сама: Прекрасно момче с детска церебрална парализа. Той ходи на масова детска градина. След много откази най – накрая се преборихме и с това. Никола е в рингова инвалидна количка, движи ръце, пише,..

публикувано на 10.12.18 в 16:33

БГ Коледа дойде в отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пловдив“ получи от „Българската Коледа“ утразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология.  Директорът на лечебното заведение доктор Аргир Аргиров подчерта, че той е жизнено необходим за работата на Отделението по неонатология, тъй като с него се проследява състоянието на деца,..

публикувано на 06.12.18 в 16:07

Книжарница „Надежда“ дарява надежда

Представяме добрия пример, който дава работа на хора от уязвими групи на пазара на труда, включително и на такива с интелектуални и физически затруднения. Книжарница с мисия отвори врати по социален проект на сдруженията „Паралелен свят“ и „Да полетим заедно“. В нея вече работят младежи с увреждания, други пък са ангажирани в социално..

публикувано на 19.11.18 в 13:18

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Седем ансамбъла на Седемте рилски езера на 2200 метра

Най-голямото планинско хоро ще се състои тази събота на Седемте рилски езера. За това събитие, което включва и други инициативи, разказва един от организаторите Славейко Стайков. Идеята е на арх. Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България". В планинското хоро ще се включат ансамбли от седемте етнографски области на България и всички, които..

публикувано на 09.08.18 в 10:08