Александър Сомов и Борис Тонков

Веселите български музиканти в Страсбургската филхармония

| обновено на 03.03.17 в 17:58
Борис Тонков и Александър Сомов
Снимка: Архив
Страсбург е прекрасен френски град, близо до границата с Германия. ""Europtimist"(еврооптимист) - като такъв иска неговата управа да бъде възприеман, така е брандиран, това определение е запазената му марка. Модерен, с все по-развита зелена икономика, чудесна инфраструктура, непрестанен поток от туристи, Страсбург поразява и с разкошните сгради, в които са се разположили театъра, библиотеката, филхармонията. Е, всъщност филхармонията отскоро си има нова сграда - Palais de la Musique et des Congres, само на една спирка (с трамвай, естествено) от Европейския парламент. Тук репетира създаденият още през 1855 национален симфоничен оркестър. Сред неговите 110 музиканти има четирима българи. Първа място в престижния оркестър си спечелва Хеди Керпичиян (възпитаник на Пловдивското музикално училище, след което завършва Парижката консерватория), след това през 2006 конкурс печели виолончелистът Александър Сомов. Останалите двама са Борис Тонков (виола) и Евелина Анчева (цигулка). Една весела група, с която се срещнахме минути преди заминаването им с оркестъра за концерт в Дюселдорф, след като предната вечер бяха свирили в Базел. Чуйте какво ни разказаха Александър и Борис (в добро настроение и с чудесно чувство за хумор) - за нивото на оркестъра и смяната на диригентите, за любимите им френски (и немски) мести гозби, за публиката в Страсбург и какво харесва тя ("ако говорим за най-голяма посещаемост, тя определено беше постигната, когато свирихме музиката от "Карибски пирати"  - разяснява Борис Тонков,   - иначе предпочитат хубавата романтична музика, а на съвременните програми идват по-малко хора"); за прехода от Лондон към Страсбург за Александър, който е възпитаник на Guildhall School of Music (при това се дипломира със златен медал), той е чест гост като солист на Симфоничния оркестър на БНР, а сега подготвя и един нов проект с приятели (отлични музиканти) в България. Впечатляваща е лекотата, с която и двамата говорят не само за живота в Страсбург, но и за случващото се във Филхармонията,като че ли да си част от един отличен (но и доста консервативен) френски симфоничен оркестър не е кой знае какво. Оказва се, че българската група в Страсбургската филхармония е втората най-голяма (след френската, разбира се), а срещата ни с тях ни даде усещане за надежда и неслучайно решихме да я споделим с вас точно на 3 март. Защото българските музиканти продължават да ни дават поводи за гордост. Непрестанно и ежедневно.

Страсбургската филхармонияБорис Тонков учи виола при Огнян Станчев, Кеворк Мардиросиян, Йержи Козмала, и Джеси Левин, а по камерна музика специализира с Денис Паркър, Токио квартет, Питър Унджиян, Борис Берман, Питър Франкел. Носител е на награди, между които първа  от конкурса по камерна музика на Националната Американска асоциация на музикалните педагози, бил е финалист на Международният виолов конкурс “Уилиам Примроуз”.  Участва в многобройни майсторски класове на изтъкнати педагози като Ифра Нийман , Майкъл Трий (от Гварнери квартет), Керън Тътъл от Джулиард скул, и Роберто Диаз от Университета на Индиана. През 2006-та българският виолист Борис Тонков е избран от Лорин Мазел за член на новосъздаващият се оркестър към Операта “Палау Де Лес Артс Кралица София” във Валенсия. Междувременно свири и като помощник-водач на група и в Лондонската Филхармония под диригентството на Владимир Юровски и Курт Мазур. От 2011-та Борис е солист- помощник водач на виолите в Страсбургската национална филхармония във Франция, където живее в момента. Свири на виола направена от Ева и Христо Маринови, Marino Violins, Cremona, 2011.

Александър Сомов е роден в София и още като ученик в НМУ изнася концерти в България, Германия, Италия, Испания и Израел. Получава стипендия и заминава за  Guildhall School of Music and Drama – Лондон, където през 1998 става първият музикант от Източна Европа спечелил Златния медал. Следват гастроли с концертите на Дворжак, Елгар, Шуман, Шостакович, Брамс, Бетовен, Щраус, Чайковски, Гулда, Търнидж, Губайдулина във Великобритания, Германия, България, Франция и Испания под диригентството на Томас Цеетмаер, Хайнрих Шиф, Марк Албрехт, Тиери Фишер, Теодор Гушлбауер, Пол Макрийш, Милен Начев, Пламен Джуров, Мартин Пантелеев и много други. Александър изнася много камерни концерти и рецитали в Европа, Япония и Китай и дели сцената с музиканти като Жан-Ив Тибоде, Томас Цеетмаер, Тасмин Литъл, Борис Гарлицкий, Марк Албрехт, Александър Торадзе и Джон Йорк. От 2003 е редовен гост-водач на виолончелите на Лондонска филхармония (LPO), Лондонски симфоничен оркестър (LSO), Хале оркестър (Манчестър), Английски камерен оркестър и SWR. Сомов е на поста Violoncelle Super-soliste на Филхармоничен оркестър Страсбург и е професор в Страсбургската консерватория. Ценител на музиката на Бенджамин Бритън, през пролетта на 2013 Александър Сомов и пианистът и композитор Нейтън Уилямсън отбелязват стогодишнината от рождението на композитора със серия концерти и лекции в Лондон, Съфолк (родното място на Бритън) и Страсбург.

Чуйте разговора (не само за музика) на Лили Големинова с Александър Сомов и Борис Тонков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02