Едни олигархични кланове се карат с други олигархични кланове

Снимка: колаж Радио Пловдив

Нещата се случват задкулисно. Партиите са функции на олигархичните кланове, заяви по повод "ЦУМ гейт", предизвикан от срещата между газов бизнесмен, главен прокурор и партиен функционер, анализаторът Светозар Гледачев. 

Парите управляват властта. В случая достигането до темата за газа, енергетиката, показва, че става дума за много пари. Печалбата от посредничеството е над един милиард годишно. 

По въпроса за "среща на кафе с главния прокурор", който е пловдивчанин: Не ми се е случвало да пия кафе с такива високопоставени личности, но няма значение, много пловдивчани са пили, но не в тая форма.  Разберете, всеки българин го подозираме, винаги живеем в някакви такива съмнения, че нещата в нашия живот не се случват ей така, както ни ги представят, а се случват задкулисно, по друг начин. Между впрочем, независимо дали е Цацаров, дали е предишният, дали ще е следващият и т.н., пак ще се случват по този начин. Истината е, че ние, обикновените граждани, трябва да разберем, че процесите в една държава се движат от икономиката, финансите и големите икономически и финансови интереси правят така, че разместват, назначават хора, правят партии, разместват политическия живот, така както на тях им е угодно, за да ги обслужва.

И къде е тогава ролята на народа? Народът е управляван в повечето случаи, но когато се стигне до едно такова положение на нетърпимост, народът е много важен фактор, защото той може да промени и да бутне цялата политическа система, т.е. къщичката, която са си направили олигарсите, може да бъде разрушена и тогава и олигарси, и други треперят. И така тогава на повърхността излизат ей такива скандали и разни други неща, които показват, че долу, че при тях е неспокойно, че те са притеснени, че едни олигархични кланове се карат с други, посягат си чрез държавни органи, чрез комисии ДЕКВР, КЕВР, прокуратура и т.н. Така е ставало винаги, няма да успокоя хората, но така става и в други райони по света. Партиите са функция на олигархичните кланове и това на всички трябва да им е ясно. Партиите имат финансова зависимост – финансите движат всичко. За пари всеки би направил абсолютно всичко, затова в моите писания доказвам нещо много простичко – нещата в България и в света не се решават с комисии, с комитети, с личности така, както иска обикновеният българин. 

Явно процесите на разложение в  нашето общество са доста сериозни, защото  щом се посегна и на газа и не енергетиката, вижте, там са най-дълбоките устои на бившите БКП, ДС и т. н., от там се печели много. От там се печели страшно много. От там се печели, смята се минимум милиард – милиард и нещо от посредника. В момента другият паралелен скандал, който ни интересува нас е, че за евтиния ток през 2015 г. , изкупен от АЕЦ – Козлодуй от ТЕЗ „Марица 2” е изкупен и изнесен от кои фирми? Сега да видим – не моята, не вашата, не на някой друг, а от някои фирми, които дори официално не се споменават, същото е и с газа, т. е. посредниците  - имаше едно монополно положение – ставаш посредник между Русия и България, качваш си нагоре цените и нямаш никакъв проблем. Така. Много ще се разместват още пластовете, ще видите още много скандали, те тепърва явно започват. Ще видите как започват едните да посягат на другите. Това е полезно за нас обикновените хора, не само, че им се изкарват кирливите ризи, но това може би ще доведе до повече демокрация отколкото ние сме се борили за нея.

Ето,  част от сътресенията, които станаха в България, ги предизвика Гергов и като го отстраниха, всъщност това са вътрешни борби, пак монополни, защото в БСП определени икономически монополи взимат власт. Естествено, че винаги става въпрос за пари – влиянието също е пари, политиката също е пари, така че винаги става въпрос за пари и тук става въпрос за огромни и големи пари. Така че в момента, както по-голямата част от българите знаят, пропагандата е най-висше изкуство и в момента се е класифицирало, че жертвената овца е Гергов. 

А по-дългосрочен вариант е , макар че  юридически май няма много основания, на главния прокурор  за някакъв импийчмънт, т. е. да се опитва да бъде докаран до такова положение, в което той да си подаде оставката, т. е. залогът е много голям. И ви казах, едните тъмни сили искат това от други тъмни сили. Казвам ви, донякъде ние сме печеливши, донякъде.

 Аз искам другото да добавя,  вижте атаката срещу Сашо Дончев каква е – че поддържа партия „Да, България”. Направете си сметката, на последните избори единствената изненада е, единствената партия, която направи някакъв голям, реален скок е „Да, България”, никой друг. Само това искам да кажа на обикновените слушатели, граждани на България, че който се опита да влезе в политиката, да размести пластовете на най-големите винаги е удрян. И ще ви кажа – Цветан Василев на КТБ искаше да влезе в политиката, а преди това, спомнете си Стефан Софиянски каза, направи партия – повдигнаха му 7 – 8 обвинения, после Огнян Дойнов и другите започнаха да правят партия, купиха вестници... Който се опита да влезе и има реална заплаха да влезе в политиката, винаги бива удрян от политическата система чрез прокуратура, съд, повдигане на обвинения, данъчни и т. н. Щом това става за енти път и не се допуска никой нов член на политическата каста, разберете, че там очакват големи пари, а големите пари по оценките са 10 милиарда лева на година се разпределят от тази политическа класа, т. е. както казва Ахмед Доган „Баницата е 10 милиарда лева.” Направете си сметката за каква игра на титани става въпрос, в нея са позволени всички средства.

Трънлив е пътят към голямата баница. 


Цялото интервю със Светозар Гледачев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Малкият Никола

БГ Коледа помага на малкия Ники в борбата с церебралната парализа

Никола е на 6 години и страда от детска церебрална парализа. Живее в пловдивския квартал „Коматево“ с майка си Саша, която се грижи за него сама: Прекрасно момче с детска церебрална парализа. Той ходи на масова детска градина. След много откази най – накрая се преборихме и с това. Никола е в рингова инвалидна количка, движи ръце, пише,..

публикувано на 10.12.18 в 16:33

БГ Коледа дойде в отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пловдив“ получи от „Българската Коледа“ утразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология.  Директорът на лечебното заведение доктор Аргир Аргиров подчерта, че той е жизнено необходим за работата на Отделението по неонатология, тъй като с него се проследява състоянието на деца,..

публикувано на 06.12.18 в 16:07

Книжарница „Надежда“ дарява надежда

Представяме добрия пример, който дава работа на хора от уязвими групи на пазара на труда, включително и на такива с интелектуални и физически затруднения. Книжарница с мисия отвори врати по социален проект на сдруженията „Паралелен свят“ и „Да полетим заедно“. В нея вече работят младежи с увреждания, други пък са ангажирани в социално..

публикувано на 19.11.18 в 13:18

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Седем ансамбъла на Седемте рилски езера на 2200 метра

Най-голямото планинско хоро ще се състои тази събота на Седемте рилски езера. За това събитие, което включва и други инициативи, разказва един от организаторите Славейко Стайков. Идеята е на арх. Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България". В планинското хоро ще се включат ансамбли от седемте етнографски области на България и всички, които..

публикувано на 09.08.18 в 10:08