Здраве и стил на живот - избрано от печата

Опасно е да се настройва обществото срещу инвалидите, коментира доц. д-р Григор Димитров пред ТРУД. Според него в момента общественото внимание е фокусирано върху проблема за пенсиите на хората с увреждания, но размерът на тези пенсии е толкова малък, че доходите им са под екзистенциалния минимума за задоволяване на нормалните житейски потребности. Мотивът пенсиите да се отнемат, защото са неправомерно определени, е нецелесъобразен и неаргументиран, тъй като те са отпускани по законоустановен ред. В системата на ТЕЛК, НЕЛК и ЛКК работят много съвестни и квалифицирани лекари. Има създаден механизъм за контрол за оценка на тяхната дейност. Правят се непрекъснато проверки за спазване на установените правила и нарушителите се санкционират сериозно. Сигурно е, че има деформации в тази дейност и те трябва да се наказват с цялата сила на закона, но лансираната теза, че средствата от отнемането на пенсии ще се ползват за увеличение на най-ниските пенсии на останалите пенсионери, е дълбоко погрешна и социално неиздържана, категоричен е доц. Димитров.

Виж повече

Университети вече привличат студенти с джипове и айфони, е водещата тема в СЕГА. Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

Виж повече

Половината услуги с по-ниски такси, четем в СТАНДАРТ. 113 от общо 187 административни услуги вече са с намалени такси за гражданите и бизнеса. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на вчерашното заседание на Националния икономически съвет. 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно отпада. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни, че 19 от най-често ползваните услуги в патентното ведомство вече ще се предоставят безплатно, като  това са 30% от общия брой на услугите.

Виж повече

Роботи сменят 5 млн. работници, отбелязва в друга статия СТАНДАРТ. Обучението по изкуства и чужди езици развива най-важните умения на XXI век - критично мислене, творчески подход при решаването на проблеми, адаптивност, емоционална и социална интелигентност и учене през целия живот. Това споделят от училището "Артис", което скоро получи статут "иновативно" от Министерство на образованието. Според доклада на "Четвъртата индустриална революция" на Световния икономически форум, 50% от работните места вече са заети от роботи, а следващите 5 години ще има загуба на над 5 милиона работни места. Учените от Оксфорд и Йейл дори предричат, че до 2026 г. компютрите ще пишат есета по-хубаво от човека. Новинарската агенция Associated Press вече използва ботове, които сами създават съобщения за финансовите резултати на компаниите - по матрица. Компютрите и роботите обаче няма да могат да заменят човека изцяло, защото той взаимодейства с други хора и при това взаимодействие се налага да мисли критично и да управлява ефективно. Тези способности се култивират в много голяма степен чрез занимания с изкуства и чужди езици, при това - от най-ранна възраст.

Виж повече

Представиха родна суперкола, пише още СТАНДАРТ. Най-новият модел български суперавтомобил представиха в курортния комплекс Созополис.  Това е третата премиера за Sin R1 550, но първа на родна почва. Колата беше представена за първи път на най-голямото международно автоизложение в Женева. След това гостува и в Монако, по покана на принца на страната Алберт II. Родният автомобил вече е с подобрени характеристики и е напълно подходящ за шофиране по пътищата. Специално разработеният нов двигател с 550 конски сили прави колата по-мощна, но в същото време машината е и много комфортна. Автомобилът се изработва по поръчка, като всеки клиент има възможност да проектира своя собствена концепция, да избере цвят и екстри.

Виж повече

80% от чужденците спят в лукс хотели, съобщава ТРУД. В хотелите с четири или пет звезди са реализирани 79,7% от общия брой нощувки на чужденци през май. Останалите 34,3% от резервациите в луксозните хотели са били на българи. “Чужденците избират предимно четиризвездни хотели”, коментира пред “Труд” Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. В същото време българите залагат на по-евтините хотели – 34% са избрали такива с 1 или 2 звезди. Приходите на хотелиерите обаче се повишават с близо 3% през май спрямо година по-рано и достигат 61,5 млн. лв.

Виж повече

10 000 аплодираха Крис в Швеция, информира МОНИТОР. Близо 10 000 души аплодираха Кристиан Костов след участието му в едно от най-популярните шоута на TV4 в Гьотеборг. Lotta pa Liseberg се излъчва на живо от увеселителния парк Liseberg и се следи от милион и половина публика пред малкия екран. Българинът с руски корени и потенциал за световна звезда изпълни Beautiful Mess сърцато и в почти медитативен транс, след което отдели над 40 минути за опашката от чакащи за снимки фенове в бекстейджа. Агитката от привърженици на Костов го затрупа, както с рисунки (предимно портрети по снимки от сценични гигове), така и с плюшени играчки и цветя. Особено трогнат Костов остана от сребърен пръстен с гравиран надпис Team Kris („Екип Крис“), който моментално си сложи и обеща скоро да не го сваля от безименния си пръст.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, наречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL , в рамките на Европейската седмица на мобилността . „Инициативата се провежда за 4-та година. За първи път..

публикувано на 26.09.19 в 10:16

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Да се създаде наредба за защита от агресията в училище предлага синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, съобщава МОНИТОР . Идеята е на родители, като целта на документа е да се регламентира защитата на ученици и учители от вербално и физическо насилие.  Това заяви председателят на синдиката Д-р Юлиян Петров пред „Монитор“. Той обясни, че при тях са..

публикувано на 14.12.18 в 08:37

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Накъде в София

КНИГИ Коледният панаир на книгата се открива днес в НДК и ще продължи до края на седмвицата – 16 декември. "Радиоприемница" тази седмица излъчва от Литературния фестивал. Слушайте всеки делничен ден от 13 часа по Радио София. От 17.30 часа в Унгарски културен институт ще се състои премиерата на новата книга на д-р Радка Пенчева..

публикувано на 11.12.18 в 10:02

Накъде в София

КОНЦЕРТИ От 20.00 ч. започва концертът на фламенко кралете Gipsy Kings в Зала 1 на НДК. Концертът се мести от 28 юни на 7 декември. Промяната се наложила поради логистични несъответствия в програмата на харизматичните изпълнители на хитовете "Bamboleo", "Djobi Djoba", "Volare", "Un Amor", но тя по никакъв начин няма да се отрази на зареждащото..

публикувано на 07.12.18 в 08:58

Накъде в София

ИЗЛОЖБА Проектът на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович „Свободата тук-и-сега“ ще бъде представен в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Откриването е тази вечер (18:30 часа), а ще остане там до 27.01.2019 г. Димитър Стоянович е историк, сценарист, главен редактор на списание L’Europeo от 2013-а насам, а Лиляна Караджова е..

публикувано на 05.12.18 в 09:35

На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на III век и починала през 305 или 306 г. Паметта й се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е..

публикувано на 04.12.18 в 08:48