Мария, която знае как да обединява хората

Мария Василева
Тя е само на 22, когато печели първата си обществена победа. Не го прави сама, а заедно с хората, които среща всеки ден по улиците на морското селце Лозенец.

Мария Василева е един от най-младите кметове у нас, който изкарва два мандата начело на кметство Лозенец - време, за което нито губи непосредствената си връзка с местната общност, нито желанието си за смислена промяна.

Днес тя е майка на две деца и това е една от причините сама да се откаже от участие в трета кметска надпревара. А да се захване с обществена работа, я предизвиква една разбита улица, която Мария открива пред дома си, след като се завръща от Нова Зеландия. И вместо да цъка с език, тя се захваща да организира протести, които накрая водят и до резултат - улицата е възстановена, а младата жена е все по-уверена, че може да бъде полезна на „своето“ място. Заедно с други съмишленици основават гражданско сдружение, а по-късно Мария се кандидатира и за кмет. Аз винаги съм възприемала тази работа като работа, в която ти служиш на хората. Тук, в Лозенец, винаги съм се стремяла да общувам с младите, с децата. И виждам, че децата са много активни. Да речем, виждат, че има нещо, което не им харесва, събират се, отиват при кмета и обикновено успяват, разказва ни Мария.

Хората се притесняват от институциите, за жалост. Все пак, хубаво е да има уважение, но то и уважение няма, продължава тя. За селото пък казва, че напоследък се е променило и медийното „напомпване“ на звездния му блясък не се отразява добре. Ние не сме Сен Тропе, тук е едно морско село, което от инфраструктурна гледна точка се стараем да развиваме, но има още много какво да се желае.

А на въпроса Кой остава тук след сезона? отговаря - Най-верните морски!

Дали защото е родена през септември, или защото тогава цветовете стават по-наситени и „живи“, именно това е любимото й време в Лозенец. Когато улиците опустяват, а местните започват да гонят паламуда из морето, селцето възвръща романтичния си образ.

Мария планува да отпътува заедно с есенните листа, а може би малко по-късно, за да търси градивната промяна и нови приключения. Със сигурност обаче ще я срещнете на лозенския бряг и следващата лято, защото има места, от които можеш да си тръгнеш само телом.

Целия разговор с Мария Василева - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02