Любка Биаджони: Не трябва да се губи вярата в хората, вярата в доброто

На 4 ноември в зала "България" - среща с духовната музика на Брукнер

Снимка: ljubkabiagioni.de

Радвам се, че започвам новия сезон в България с осмата симфония на Антон Брукнер - "Мистериум", казва Любка Биаджони, създател и диригент на оркестъра "София симфоникс". Споделя, че преди време като щатен диригент на "Софийската филхармония" е дирижирала Осма и Пета симфония на Брукнер, но на 4 ноември в зала "България" ще я предложи отново на столичани, този път със своя оркестър като подарък (с вход свободен ). Убедена е, че всички днес имаме нужда от такава духовна музика, защото според сравнението на австрийския диригент Николаус Харнонкур Брукнер е като една катедрала, а когато човек влезе в нея иска да разгледа не само олтара, а целия интериор, всяко едно място. Това е и целта на маестра Биаджони - да покаже разликата в духа на Брукнер от този на Густав Малер например, с когото живее по едно и също време. 


И тази година Любка Биаджони ще дирижира Коледен концерт. За разлика обаче от предишни години, когато работи със "Софийската филхармония" или със "София симфоникс", оркестърът, с който ще направи празничната програма е този на Радио симфониците. Диригентката отбелязва, че за нея е чест след записите през месец март тази година отново да се срещне с музикантите от симфоничния оркестър на Националното радио, защото е впечатлена от тяхното отношение, музициране, от тяхното мислене. Желанието й е в еуфорията покрай празника, всеки да отдели време и за себе си, за своята душа, така че този час музика да се превърне в един "дълъг" подарък за цялата година, до следващата Коледа.

И още един интересен творчески ангажимент на Любка Биаджони. През февруари 2018-а тя ще дирижира премиерата на обичаната оперета "Царицата на чардаша". Всъщност любовта й към този жанр е отдавна, както тя казва - преди 25 години, когато работи като асистент на световноизвестния  диригент Густав Кун. Той й предава не само любовта към Рихард Щраус, но и любовта към оперетата. Убедена е, че светът на оперетата е много специален и трябва да бъде уважен още повече че в Германия в момента е много модерно да се ходи на оперета, защото хората са открили качествата на тази музика.
На въпрос: Какво е мотото на настоящия сезон на "София сим"? Любка Биаджони е лаконична: Вяра! Не трябва да се губи вярата в себе си, вярата в хората, вярата в доброто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02