В Международния фестивал на етнографския филм (14-18 ноември) се разкрива

Светът на спиритуализма

Снимка: InternationalFestivalOfEthnographicFilm
Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят, и птици, които предпочитат да останат в клетките си - това са част от темите, които тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм ще засегне. Зрителите ще имат възможност да се насладят на уникални за света етнографски кинопродукции, както и вълнуващи дискусии с преподаватели и автори на филми от страната и чужбина.

От 14 до 18 ноември, в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова” ще се проведе 6-ото издание на Международния фестивал на етнографския филм. Тази година фестивалът предлага 20 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр и поредица лекции, които ще въведат зрителите в интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, спиритуалност, древни ритуали, живот след смъртта.

Опознаването на този свят, далеч от рационалното и изцяло посветен на духовните практики, изисква задълбочени проучвания, с които ще ни запознаят гостите на фестивала, сред които са Владимир Боцев - доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович - доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев - доктор по етнология, преподавател и водещ, Давор Борич - режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия и др.

Фестивалът на етнографския филм за пореден път ще ни докаже, че има много неща, които все още не сме научили за заобикалящия ни свят. Започвайки от нашата страна, ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се празнува Курбан-байрям или “Празникът на жертвата”, за който ще ни разкажат повече жителите на едно българо-мохамеданско село.
Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да опознаем и маскираните в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година.

Ако някога сте се питали “Дали съществуват духове?”, фестивалът на етнографския филм ще ни даде истински интересна алтернатива, отговаряща на този въпрос. Ще разберем повече за афро-бразилската религия кандомбле, за церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд и за начина, по който в някои региони на Камерун “празнуват” погребенията.

Международният фестивал на етнографския филм 2017 ще ни отведе и до бреговете на Амазонка, където ще опознаем духовната вселена на народа шипибо, до Куба, където ще разберем повече за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая.

Също така ще ни разкрие вярванията на каталунските граждани, а техните разкази ще ни представят подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса.

Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век - „Човек на вярата“.

Още подробности за фестивала чуйте в интервюто на Петя Зунгорлиева с етнолозите Тодор Станчев и Димитър Василев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02