Здраве и стил на живот - избрано от печата

Започват проверки в аптеки и болници със свръхоборот на онколекарства, извежда в заглавие СЕГА. Започват проверки в аптеки, които са наблюдавани дълго време, както и в определен тип лечебни заведения в цялата страна, в които е забелязан свръхоборот от повишаване на разходите за онкологични лекарства, обяви зам. здравният министър Бойко Пенков. В края на миналата седмица от ГДБОП и спецпрокуратурата обявиха, че е разкрита престъпна група за незаконен износ на скъпи лекарства, платени от здравната каса. В износа са замесени лекари, директор на болница, аптеки, а за основен организатор е сочен сириец. Износът е ставал по различни схеми - отпуснати на пациенти лекарства се изнасят от болниците, преопаковат се и се продават в чужбина или пък се водят изписани в аптека на конкретни хора, но никога не стигат до тях, а се изнасят. Имало даже случаи да се завишава теглото на пациенти, за да се оправдае по-голямо количество лекарства.

Виж повече

„Пирогов“ излиза на протест, работата на болницата може да спре, информира ТРУД. Той ще се проведе на 5 декември, от 13.00 часа пред лечебното заведение, съобщиха от синдикалната секция на “Подкрепа”. Причина за стачните действия на медицинския персонал е нарастващо напрежение, “породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното ръководство”, се посочва в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ако не последват адекватни действия за решаване на проблемите, протестните действия ще бъдат последвани от колективни оставки в ключови звена в “Пирогов”, без които би се парализирала цялостната дейност на болницата, посочват синдикатите. Медиците искат оставката на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов, както и на цялото ръководство, поради хаотично и некомпетентно управление. Напрежението в болницата назрява в началото на октомври, когато след смъртта на спешен пациент, проф. Балтов разпореди лекарите специализанти да дежурят по 12 часа на входа на института и да насочват болните към кой кабинет да застанат на опашка.

Виж повече

Общинският фонд "Солидарност" се провали, установява СЕГА. Фонд "Солидарност", който бе учреден към Националното сдружение на общинитe с цел да подпомага местните власти при бедствия, се оказа неработеща идея. Такава е равносметката две години и половина след създаването му. Проверка на "Сега" показа, че макар за този период да се случиха доста наводнения и кризисни ситуации, нито някой е търсил пари от фонда, нито той е предоставял. Изключението е община Хитрино, на която бе предложена малка сума след влаковата катастрофа, макар да не е член на фонда. Зам. изпълнителният директор на НСОРБ Емил Савов заяви, че ако са били искани средства, те автоматично са щели да бъдат отпуснати. Идеята за създаването на фонда бе взета след големите водни бедствия през 2014 г.

Виж повече

24 деца „парашутисти“ в столична градина, пише МОНИТОР. 24 деца от софийското 164 ОДЗ „Зорница“ са приети без да са кандидатствали в системата на общината. Това става ясно след проверка на дирекция „Образование“ към Столичната община и администрацията на район „Овча купел“. Ревизията на детската градина е направена по жалби от служители на учебното заведение и сигнали на граждани, съобщиха от местното кметство. Малчуганите, които не попадат в системата на „Московска“ 33, обаче фигурират в списъците на Националната електронна информационна система за предучилищно образование и в дневниците на групите. Шефката на дирекция „Образование“ Мария Минчева обясни пред „Монитор“, че реално липсват данни за кандидатстване на въпросните 24 деца. Тя допълни, че няма как документите да са били подадени на хартиен носител, защото от 2008-ма година действа електронната система за прием за детска градина в София. Минчева обясни още, че към момента не може да се каже как точно тези деца са се оказали приети в детската градина и на какво се дължи липсата на кандидатурите им. При проверката е констатирано и разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина.

Виж повече

Магнитни бури връхлитат земята, сочи геомагнитната прогноза, четем в ТРУД. Първите са в късния следобед на 4 декември. Макар и слаби, почти през целия месец ще има смущения в магнитосферета. Дни преди Коледа – от 18 декември отново ни очакват магнитни бури. Влиянието на днешното явление ще се усеща и през следващите два дни, като спокойна ще бъде магнитосферата чак на 7 декември. На 11-и, 12-и и 13-и отново ни очакват слаби магнитни бури. Обстановката ще се успокои отново за няколко дни, и от 18-и ни връхлитат нова порция магнитни бури. Тяхното влияние ще се усеща два дни преди и след пика на явлението. Лекарите предупреждават, че явлението има негативни последици върху по-чувствителните хора и може да предизвиква главоболие, световъртеж, гадене и дори депресия. Най-податливи са възрастните хора и децата, сърдечноболните, претърпелите инфаркт и други подобни заболявания. При някои хора магнитните бури повишават кръвното налягане и през тези периоди се отчитат повече хипертонични кризи. Според редица изследвания в тези дни намалява изработването на хормона мелатонин, който спомага за адаптирането.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, наречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL , в рамките на Европейската седмица на мобилността . „Инициативата се провежда за 4-та година. За първи път..

публикувано на 26.09.19 в 10:16

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Да се създаде наредба за защита от агресията в училище предлага синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, съобщава МОНИТОР . Идеята е на родители, като целта на документа е да се регламентира защитата на ученици и учители от вербално и физическо насилие.  Това заяви председателят на синдиката Д-р Юлиян Петров пред „Монитор“. Той обясни, че при тях са..

публикувано на 14.12.18 в 08:37

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Накъде в София

КНИГИ Коледният панаир на книгата се открива днес в НДК и ще продължи до края на седмвицата – 16 декември. "Радиоприемница" тази седмица излъчва от Литературния фестивал. Слушайте всеки делничен ден от 13 часа по Радио София. От 17.30 часа в Унгарски културен институт ще се състои премиерата на новата книга на д-р Радка Пенчева..

публикувано на 11.12.18 в 10:02

Накъде в София

КОНЦЕРТИ От 20.00 ч. започва концертът на фламенко кралете Gipsy Kings в Зала 1 на НДК. Концертът се мести от 28 юни на 7 декември. Промяната се наложила поради логистични несъответствия в програмата на харизматичните изпълнители на хитовете "Bamboleo", "Djobi Djoba", "Volare", "Un Amor", но тя по никакъв начин няма да се отрази на зареждащото..

публикувано на 07.12.18 в 08:58

Накъде в София

ИЗЛОЖБА Проектът на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович „Свободата тук-и-сега“ ще бъде представен в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Откриването е тази вечер (18:30 часа), а ще остане там до 27.01.2019 г. Димитър Стоянович е историк, сценарист, главен редактор на списание L’Europeo от 2013-а насам, а Лиляна Караджова е..

публикувано на 05.12.18 в 09:35

На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на III век и починала през 305 или 306 г. Паметта й се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е..

публикувано на 04.12.18 в 08:48