УМБАЛ „Св. Анна“ стартира цялостно имплантологично лечение

Д-р Константин Петков: Поставянето на имплант при паднал зъб изисква строго индивидуален подход

Снимка: Светослав Цветанов

От началото на месец декември Клиниката по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ „Св. Анна“ - София стартира цялостно имплантологично лечение, голяма част от което се покрива от здравната каса. Клиниката, ръководена от доц. Желю Димов разполага с цялата необходима апаратура и специалисти за реализиране на хирургичното лечение. На всеки пациент се изготвя индивидуален план за лечение.

"В Клиниката се предлага хирургичната част на имплантологичното лечение, като това включва предпротетичната подготовка, подготовката на костите за поставяне на имплант и подготовката на меките тъкани за поставяне на имплантите и поставянето на самите импланти. При паднал или изваден зъб, се прави преглед и план на лечение, като се преценява дали има достатъчно кост, в която да се постави имплантът, върху импланта се прави надстройка и върху него се слага корона, като това вече се прави от стоматолог. Хирургичната част е самото поставяне на импланта в костта", посочи пред Радио София д-р Константин Петков от Клиниката по лицево-челюстна хирургия.

Д-р Петков посочи, че при всяка операция има рискове от общ или локален характер, като например засягане на някои съдове, нерви при недостатъчно наличие на кост:

Снимка"При недостатъчно наличие на кост има много процедури, които позволяват увеличаване на обема кост. Такава процедура например е синус лифтът, при която се повдига подът на синуса, за да се получи адекватно количество на алвеоларния гребен, за да се постави импланта. При блок-графтинг се поставя кост там, където липсва. Тя може да бъде взета от самия пациент или да бъде изкуствена".

Първо трябва да се направи план на лечение и да се прецени дали трябва да се правят тези процедури. При поставянето на импланта се изчаква шест месеца за остеоинтеграция - това означава имплантът да се задържи в костта, да бъде стабилен, за да може да се сложи протетична конструкция и тя да не падне. След това вече се прави протетичната конструкция.

НЗОК покрива предпротетичната подготовка - корекция на меките тъкани, на костите. Самата кост, ако се налага увеличаване на обема й, се поема от пациента, както и плащането на самия имплант.

Още за поставянето на имплантите, за рисковете и за тежките случай, които се лекуват от специалистите в клиниката - чуйте интервюто с д-р Константин Петков!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи, се запазва и до ден днешен. Първият монумент от такъв вид е издигнат във Великобритания през 1920..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още недоумявате – обясняваме: Гергана няма да видите с музикален инструмент на сцената, но тя подкрепя репертоара..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за..

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02