Саша Константинова- една българка в сърцето на Берлин

Да живеем скромно, да не харчим пари за цяло и нещяло. И да не мислим, че само парите са, които правят хората щастливи. Припомня ни го професорката по пиано в Берлин  Саша Константинова, напуснала страната ни на 18- годишна възраст, за да се образова и след това да образова европейците в Университета по изкуствата в германската столица.Тя знае рецептата за това как човек може да живее цял един век и на сто години да лети от София за Щутгарт, за учудване на митничарите и на пътниците.

Коледа е  времето на семейните истории, на събирането на  големите и задружни фамилии, на общите спомени, на сплотяването и предаването нататък. А когато става дума за българския род Константинови, там поколения наред жените са движеща сила. Мъжът на Саша Константинова, е соло кларинетист в Хамбург, в Северното немско радио. А славата на Саша в България преди десетина години засенчваше нейната майка Христина. Една жена,  запазила свежестта си и  жаждата си за пътуване и на сто години.  Христина Константинова овдовява през 1957 година. По думите на дъщеря й, тя царства 50 години - никой никога не се бъркал в живота й, не я е тъпкал или тормозил. Живяла цял живот изкарва като домакиня. Христина никога не е имала тъпи началници, не се е ядосвала за глупости. Ето отговорът на Саша възможно ли е някой  в България да си позволи да живее така: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Невидими стени" и завръщане към твърдия звук

Любовта към музиката движи една такава машина като Б.Т.Р. Ние сме много отговорни към това, което правим , отбелязва китаристът Славчо Николов след концерта по повод 25-ата годишнина на групата и представянето на новия албум. „Невидими стени“ включва 10 песни по негови музика и текст, с изключение на въздействащите стихове на Александър..

публикувано на 30.03.18 в 16:48

Да поиграем на любов в лудницата

„Любов в лудницата“ е представление, които не се случва често в театъра. Това отбелязва актрисата Албена Павлова. Ще я гледаме в Бургас заедно с Ненчо Илчев на 23 февруари от 19.00 часа в НХК. Актьорите сме рядко работливо племе. Нямаме нищо против да влизаме от постановка в постановка и всяка вечер да сме на сцената. Това ни прави все..

публикувано на 14.02.18 в 19:56

Актьорът Георги Мамалев влюбен в смеха

Има едно ямболско село Мамарчево,   два пъти е посрещало цар Борис. Веднъж се подпалил плевник и царят с принц Кирил носили кофи да гасят пожара. Има и една фамилия  Мамалеви с двама дядовци - Одисей и Георги, и с  провлачени корени в южната ни съседка. Родовете им Дудакис и Мамалис се заселили  до Мамарчево и забъркали някаква балканска смес. Някои..

публикувано на 13.02.18 в 20:10

Ваня Монева: Ивановците движат света

Човек трябва да е благодарен за това, което му се е случило, и да гледа с оптимизъм напред, казва диригентката на хор Космически гласове Ваня Монева: Кръстена на съм на моя дядо Иван по бащина линия и оттам е музикалното ми потекло. Когато бях дете празникът беше на 20 януари. Винаги го празнувам с най- близките, с приятели, от..

публикувано на 07.01.18 в 13:00

Пианистът Филип Иванов за музиката и коледния дух в Белгия

Вземат ли белгийците на сериозно коледните базари, спокойно ли се разхождат насред тях, притесняват ли се от някакви терористични заплахи. За това научаваме от Филип Иванов, пианист, който обикаля по света и свири в Колумбия, Южна Америка, Великобритания, Япония и Тайланд. Той е роден в Белгия през 1988. Дебютира на сцената когато е на десет..

публикувано на 04.12.17 в 15:44

Веси Бонева и новият й албум "Родината"

Албумът на Веси Бонева „Родината“  ще бъде в мрежата на 10 декември. Той носи послание към приятелите ни да  се завърнат  в България, не само за да споделим най- хубавите празници, да седнем на трапезата, но и да видим какво можем да направим за  страната си. Защото тя е мъничка и всички би трябвало бързо да я подредим. Сред изпълненията са..

публикувано на 03.12.17 в 10:32

Легендарният Александър Балкански и вдъхновението на цирковата арена

Александър Балкански е българинът, който  се е ръкувал с Ричард Никсън, излизал е на манежа пред   папа Йоан Павел Втори, пред шведската, холандската и английската кралица. Баща ми казваше, че изявата в цирка осигурява безплатна доживотна екскурзия. Видял съм чудесата на света благодарение на моята професия, тя  ми даде  възможност да се..

публикувано на 29.09.17 в 18:04