Здраве и стил на живот - избрано от печата

Зоните за прием в първи клас по блокове, извежда в заглавие МОНИТОР. Зоните на прилежащите райони към училищата, по които ще се приемат бъдещите първокласници, са описани по улици и блокове. Това става ясно от проекта на система за прием в първи клас в София. Основна тежест в класирането тази година ще има уседналостта в близост до желаното училище – т.е. адресната регистрация в прилежащия район. На сайта на Столичната община са описани зоните и е публикуван проектът на системата за прием в първи клас.

Правилата за прием на СО са изцяло съобразени с наредбата на образователното министерство, която разделя кандидатите в четири групи. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното школо ще имат децата с адресна регистрация в района на училището над три години. Във втора група пък ще са хлапетата с уседналост между 1 и 3 години, а в третата – с регистрация от по-малко от година. В четвъртата последна група ще са кандидат първокласниците, които живеят извън прилежащия район на училището. Адресната регистрация няма да се точкува. Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Виж повече

Бюджетът на училището ще зависи и от образованието на родителите, съобщава СЕГА. Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев. Документът предвижда допълнителни средства за най-малките и отдалечени школа, включително и за тези, намиращи се в 112 общини от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и пограничните райони. Проектът на МОН разделя учебните заведения на 5 групи в зависимост от образователното ниво на семействата - именно според него ще се съди дали във въпросното училище се обучават твърде много рискови ученици. Най-много допълнителна помощ ще получават тези школа, в които над 50% от родителите са с начално и по-ниско образование, а над 60% са с основно и по-ниско.

Виж повече

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН, отбелязва ТРУД.  Приоритет ще са паралелки в сферата на машиностроене, металообработване и металургия, моторни превозни средства, електротехника и др. Те ще бъдат и защитени от закриване в случай на недостиг на ученици за сформиране на паралелка. Причината е, че обучават децата в сфери, които изискват задължително квалифицирана работна ръка и които формират гръбнака на икономиката ни, но има недостиг на кадри и в момента.

Виж повече

Литературата, математиката и чуждите езици по новите учебни програми ще бъдат задължителни за всички ученици в 11-и и 12-и клас, пише МОНИТОР, като цитира Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката. Тя уточни, че литературата ще се изучава задължително и с еднакъв брой часове до 12-и клас от всички ученици, защото те ще държат матура по български език и литература. Костадинова отбеляза, че "и в момента в част от училищата история и география не се учат чак до 12-и клас".

Виж повече

В Сливен раждат най-често, Видин е с най-малко бебета, четем още в МОНИТОР. В последните 7 години градът на стоте воеводи е първенец по брой новородени, като на всеки 1000 жители на областта се раждат по 12 деца. На другия полюс са видинчанки, където се раждат двойно по-малко деца на глава от населението. На всеки 1000 души в крайдунавския град са се родили 6 бебета, показват данни на статистическия институт. „Основна причина Сливен да е първенец по раждаемост е силната концентрация на ромско население, при което в повечето случаи в едно семейство има по три-четири деца, обясняват социални работници, които отпускат помощи за новородени.

Виж повече

В БНТ се надига недоволство срещу Кошлуков, информира СЕГА. Журналисти, граждани и активисти се събраха на първия протест срещу новия програмен директор на Канал 1 в БНТ Емил Кошлуков и поискаха оставката му. Акцията се организира в социалната мрежа "Фейсбук". Протестиращите подкрепиха протеста на водещите на предаването "Денят започва с култура", които се оплакаха от натиск за избора на темите и гостите и заплаха за сваляне от екран. Продуцентският съвет на дирекция "Информация" - това са Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева и Методи Манченко, се противопостави на искането на Кошлуков за удвояване на рейтинга с даването на приоритет на по-лековато съдържание.

Виж повече

Истинските цензори днес искат оставката на Емил Кошлуков, коментира по темата ТРУД. Кошлуков няма нужда от защита. Защото винаги е бил срещу системата, т.е. срещу безличието и лицемерието. Без значение, дали годината е 1989-та, 2001-ва или 2018-та. Фактът, че 30 години е в обществения живот, било то като активен участник в демонтирането на тоталитарния режим, било в политиката, медиите или шоубизнеса, показва, че е човек, който винаги е съумявал да предложи алтернативна гледна точка и собствено мнение. Същите кръгове, които признаха, че Емил Кошлуков се е представил респектиращо на изслушването пред Съвета за електронни медии, вече цял месец провеждат кампания по неговото дискредитиране, според изданието.

Виж повече


Гърция обявява българите с яхти и имоти, научаваме от 24 ЧАСА. Българските данъчни вече ще знаят кои българи имат недвижими имоти и плавателни съдове в Гърция. В замяна НАП ще дава информация на колегите си от Атина какво притежават у нас гръцки граждани. Предстои да се уточнят конкретните детайли за предоставяните данни. Споразумение за сътрудничество бе подписано в гръцката столица от шефовете на двете приходни агенции - на българската Галя Димитрова и на гръцката Джордж Пицилис. Сред дискутираните теми било действието на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни. Двете агенции, отговорни за пресичане на данъчните измами, ще обменят данни и за конкретни контролни производства.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, наречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL , в рамките на Европейската седмица на мобилността . „Инициативата се провежда за 4-та година. За първи път..

публикувано на 26.09.19 в 10:16

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Да се създаде наредба за защита от агресията в училище предлага синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, съобщава МОНИТОР . Идеята е на родители, като целта на документа е да се регламентира защитата на ученици и учители от вербално и физическо насилие.  Това заяви председателят на синдиката Д-р Юлиян Петров пред „Монитор“. Той обясни, че при тях са..

публикувано на 14.12.18 в 08:37

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Накъде в София

КНИГИ Коледният панаир на книгата се открива днес в НДК и ще продължи до края на седмвицата – 16 декември. "Радиоприемница" тази седмица излъчва от Литературния фестивал. Слушайте всеки делничен ден от 13 часа по Радио София. От 17.30 часа в Унгарски културен институт ще се състои премиерата на новата книга на д-р Радка Пенчева..

публикувано на 11.12.18 в 10:02

Накъде в София

КОНЦЕРТИ От 20.00 ч. започва концертът на фламенко кралете Gipsy Kings в Зала 1 на НДК. Концертът се мести от 28 юни на 7 декември. Промяната се наложила поради логистични несъответствия в програмата на харизматичните изпълнители на хитовете "Bamboleo", "Djobi Djoba", "Volare", "Un Amor", но тя по никакъв начин няма да се отрази на зареждащото..

публикувано на 07.12.18 в 08:58

Накъде в София

ИЗЛОЖБА Проектът на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович „Свободата тук-и-сега“ ще бъде представен в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Откриването е тази вечер (18:30 часа), а ще остане там до 27.01.2019 г. Димитър Стоянович е историк, сценарист, главен редактор на списание L’Europeo от 2013-а насам, а Лиляна Караджова е..

публикувано на 05.12.18 в 09:35

На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на III век и починала през 305 или 306 г. Паметта й се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е..

публикувано на 04.12.18 в 08:48