Здраве и стил на живот - избрано от печата

Всеки пети шеф наема пенсионери за икономия, установява в обширна статия МОНИТОР. Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на експерти по подбор на персонала. „Тези служители стават все по-предпочитани, защото са хора с опит и бързо ще влязат в спецификата на работата и от друга страна, защото се съгласяват да работят за по-ниски заплати“, обяснява пециалистът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Оказва се, че част от фирмите предлагат на служителите от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават работниците в активна възраст. В замяна обаче им предлагат 6-часов работен ден „Хората се съгласяват, защото вече имат сигурен доход от пенсиите си, а по-краткият работен ден им позволява да си почиват повече“, твърди още Николчева. Най-често пенсионирани служители срещу по-ниска заплата и намалено работно време наемат счетоводни фирми и компании в производството. Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. показват, че 83 000 българи над 65 години продължават да се трудят.

Виж повече

И банята в "Овча купел" се добра до европарите за наука, извежда в заглавие СЕГА. Софийският университет и Българската академия на науките са големите печеливши, които ще получат 128.7 млн. лв. за изграждане на научни центрове за върхови постижения от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Двете институции са били одобрени от оценителната комисия към Изпълнителната агенция НОИР в три от 4-те области на програмата. В четвъртата област - здраве - одобрен кандидат няма, което означава, че страната ни губи възможността да изгради научен център в сферата на медицината за 70 млн. лв.

За самите проекти все още не се знае почти нищо - детайли трябва да има едва след сключване на договорите с одобрените. Един от тях обаче се очертава като доста спорен - този за рекреативните индустрии. Кандидатурата е известна от края на 2016 г., когато Столичната община даде съгласие да участва в него. Идеята е да се направи център за върхови постижения в сградата на минералната баня в "Овча купел", в който да се правят изследвания на лечебните свойства на водата. Още при дебатите в СОС общински съветници от опозицията се възмутиха каква наука и какви върхови постижения има в този проект.

Виж повече

Лъвският скандал се закучи, твърди ТРУД. След като през последните дни съдбата на лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от зоокъта в Разград преди 5 месеца, бе една от най-коментираните теми, казусът изглежда отново се закучи. Във вторник след повторната намеса на премиера Бойко Борисов и след спешна среща, екоминистърът Нено Димов и ръководството на БАБХ обявиха, че котките ще заминат още на следващия ден за спасителен център в Холандия, където ще получат подходящи условия и грижи. В крайна сметка днес лъвчетата все още се намираха в столичния зоопарк, където бяха настанени от септември миналата година и няма яснота кога ще заминат за Холандия. Кметът на Разград Валентин Василев сезира миналата седмица  прокуратурата, че фондация “Четири лапи” подготвя заминаването на малките лъвчета за Холандия без знанието на собственика, какъвто се явява Общината и при взето друго решение от местния парламент. Независими съветник пък внесе сигнал пак до държавното обвинение с искане за проверка кой е разпоредил издаването на документи със задна дата за собственост върху лъвчета, тъй като такива се появили в края на декември. Към момента Общинският съвет не е информиран по официален път за някакви предприети действия с лъвчетата, заяви председателят Стоян Ненчев. “Лъвчетата са общинска собственост. Общинският съвет е взел решение те да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. От медиите чуваме други неща, но информация по съответния ред при нас не  е постъпила” посочи той и поясни, че боравенето с термина “конфискация” от страна на държавата на лъвчетата в случая е непрофесионално.

Виж повече

Как да различим обривите при различните шарки? Отговор на този въпрос търси МОНИТОР. За някои може да са просто „детски болести“, повечето майки обаче изпадат в паника само при споменаването на думата „шарки“. Факт е, че ги свързваме с нещо неприятно – най вече заради обривите, сърбежа, белезите, температурата. Има шест основни вида шарки – варицела, скарлатина, морбили, рубеола, розеола и вариола. За някои от тях има ваксина и вече почти не се срещат. Другите трябва да се преболедуват, като най–безпроблемно това става в детска възраст. Най-широко разпространена у нас е варицелата. Тя е силно заразна и се разпространява много бързо. Ние сме единствената страна в ЕС, която е без ваксина за този вид шарка.

Варицелата е с много характерен обрив, който започва внезапно и няма как да се сбърка с друго заболяване - пъпка с мехурче, което се изпълва с гной и след това образува коричка. Карантината е около 9-10 дни, като заболяването протича на вълни, обикновено на две-три. Всяка вълна е с нови пъпки, нова температура, както и влошаване на общото състояние, липса на апетит, умора. „Понякога заболяването протича в много лека форма и почти без обрив по тялото. Колкото в по-напреднала възраст е заразеният, толкова по-тежко протича шарката. Може да доведе до усложнения - например да се развият енцефалити, пневмонии“, коментира завеждащият педиатричното отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Виж повече

Педиатри: "Фейсбук" не е място за малки деца, отразява се на развитието им, пише 24 ЧАСА. Изданието цитира писмо на повече от 100 детски лекари и експерти до основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Педиатрите твърдят, че малките деца не са готови да имат собствени профили и призовават компанията да спре приложение, насочено към децата на възраст под 13 години. Експертите твърдят, че употребата на социалните мрежи от малки деца се отразява на интелектуалното и емоционалното им развитие. От "Фейсбук" отговориха, че са разработили приложението в сътрудничество със специалисти по онлайн безопасност и са вградили в него достатъчно ниво на родителски контрол.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, наречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL , в рамките на Европейската седмица на мобилността . „Инициативата се провежда за 4-та година. За първи път..

публикувано на 26.09.19 в 10:16

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Да се създаде наредба за защита от агресията в училище предлага синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, съобщава МОНИТОР . Идеята е на родители, като целта на документа е да се регламентира защитата на ученици и учители от вербално и физическо насилие.  Това заяви председателят на синдиката Д-р Юлиян Петров пред „Монитор“. Той обясни, че при тях са..

публикувано на 14.12.18 в 08:37

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Накъде в София

КНИГИ Коледният панаир на книгата се открива днес в НДК и ще продължи до края на седмвицата – 16 декември. "Радиоприемница" тази седмица излъчва от Литературния фестивал. Слушайте всеки делничен ден от 13 часа по Радио София. От 17.30 часа в Унгарски културен институт ще се състои премиерата на новата книга на д-р Радка Пенчева..

публикувано на 11.12.18 в 10:02

Накъде в София

КОНЦЕРТИ От 20.00 ч. започва концертът на фламенко кралете Gipsy Kings в Зала 1 на НДК. Концертът се мести от 28 юни на 7 декември. Промяната се наложила поради логистични несъответствия в програмата на харизматичните изпълнители на хитовете "Bamboleo", "Djobi Djoba", "Volare", "Un Amor", но тя по никакъв начин няма да се отрази на зареждащото..

публикувано на 07.12.18 в 08:58

Накъде в София

ИЗЛОЖБА Проектът на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович „Свободата тук-и-сега“ ще бъде представен в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Откриването е тази вечер (18:30 часа), а ще остане там до 27.01.2019 г. Димитър Стоянович е историк, сценарист, главен редактор на списание L’Europeo от 2013-а насам, а Лиляна Караджова е..

публикувано на 05.12.18 в 09:35

На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на III век и починала през 305 или 306 г. Паметта й се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е..

публикувано на 04.12.18 в 08:48