Спомен за Атанас Липчев

Атанас Липчев

67 години от рождението и 8 години от смъртта на знакова за Варна личност отбелязваме днес – писателят романист Атанас Липчев. Работил като учител, през 1981 става редактор на Икономическия университет.

Първата му книга – сборникът с разкази "Вълча любов", излиза пет години по-късно. Дотогава книгата е връщана 4 пъти от варненското издателство "Георги Бакалов" под претекст, че съдържа дребнобуржоазни разкази, които "не утвърждават ценностите на социалистическия начин на живот".

През 2003-та година издава първата част от романа си „Тежки пари”. Следва „Тихият бял Дунав”, знаково произведение за лагерите край Белене. Издава още 4 романа. А до края на живота си е председател на Сдружението на писателите във Варна. Носител е на награда Варна за 2010 година.

За Атанас Липчев си спомнят в разговор колегата Светлана Вълкова и писателят Людмил Станев.




Снимка- За разлика от повечето некадърни автори, Атанас Липчев е изключително скромен човек, тъй като най-вероятно със своя интелект и вроден, и придобит съзнава, че това, което пише е стойностно и ще остане... Така че няма нужда да се тупа, да крещи, да ходи по телевизионни студия, да участва социално в живота... Той има една друга страна – ходеше за риба с лодка. Един друг писател, който много харесвам и уважавам, е Коста Радев. Бяхме приятели, ходихме на гости често при Коста на "Траката"... Ставаше едно приятелско надлъгване между рибари и литератори. Този човек (б. а. Липчев) сякаш си живееше спокойно, аз се чудя как внезапно си отиде. Понякога много се ядосваше, защото беше роден демократ и по култура, и по възпитание. Изповядваше това, че човек не трябва да тормози другите и по тази причина много ненавиждаше комунистите.

- "Фустанела" е любимата ти негова книга?

- Да. Тя е една новела, която много прилича без да има общо като тема с хемингуейското усещане, в същото време е комично-драматична, а накрая всъщност една нещастна история... Можеш да получиш морска болест, докато я четеш.

- Аз лично много харесвам "Mailer Deamon или другият бряг на реката". Това е всъщност последната му книга.

- Той лоши книги няма. Беше човек като нас и е – като автор, защото, докато го четат, е жив. Човек, който много внимателно си пипа нещата, почиства. Когато човек пише роман, трябва да си следи внимателно героите, иначе като човек беше голям приятел и мек човек.

- С какво е голяма литературата му?

- Като всяка една добра и голяма литература с посланието към хуманност. Това е важното за една литература, ако иска да запази стойността си във времето и категориите, с които се работи, и нещата, за които се разказва, са неща, които винаги ще ги има във всеки живот и във всяко време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Режисьорът Галин Стоев: Декомплексираният простак е модел в йерархията на българското общество

Галин Стоев е европейски театрален режисьор, известен с чувствителния си подход при работата с актьорите и интереса към съвременната драма. Получавал е множество театрални награди както в България, така и по света. Работи с Comedie Francaise, Theatre nationale da la Colline, BAFF theatre в Антверпен и много други. От началото на..

публикувано на 27.08.18 в 13:15

Георги Чакъров за тайните на троянската керамика

Грънчарството е един от най-древните занаяти в света. Керамиката е един от най-старите художествени занаяти в българските земи. Глинените изделия служели в сватбените и погребалните ритуали, задоволявали и ежедневните битови нужди. Характерни за троянската керамика са шарките, изобразяващи битови мотиви, елементи на народното облекло и природата. В..

публикувано на 02.05.18 в 11:00

SMOKIE се готвят за концерта във Варна

Концерт на SMOKIE в България – вече не звучи като изненада. Но всеки път, когато легендарните британци посетят страната ни, залите са пълни, а публиката пее с пълно гърло незабравимите хитове на групата. За първи път SMOKIE правят концерт във Варна през далечната вече 1981 година. Близо 40 години по-късно варненската публика отново ще се..

обновено на 08.02.18 в 07:49

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е между нас...

обновено на 12.12.17 в 23:06
Димитър Гугов

Гъдуларят Димитър Гугов: Да вдигаме най-много шум с възможно най-много струни!

"На мен ми се свири рок с Вас!" - така започва историята на една етно-рок група, в която свирят българин, монголец и французин. "Варварските цигулки" (Violons Barbares) е една от най-успешните етно формации в Европа - рожба на гъдуларя Димитър Гугов . Буйни къдрави коси, малко развален вече български, широка усмивка и широки хоризонти на..

обновено на 28.11.17 в 14:21

Музикантът Йордан Данев: Винаги има поне още едно решение, което е по-добро

Йордан Данев е от музикантите, които работят тихо, без излишен шум около себе си, но системно и целенасочено, и с интересни идеи. Не е фен на станалото задължително, като че ли, "фейсбук говорене" и това донякъде го "скрива" сред изобилието от музикална продукция. И въпреки че е акордеонист с дългогодишен корепетиторски стаж, в последните години все..

обновено на 15.11.17 в 16:44
Julian's Laughter

Кой е Джулиън и защо се смее?

"Julian's Laughter" (Смехът на Джулиън) е най-новата група на  Славин Славчев В предаването "Джем сешън" Славин Славчев представи най-новия си музикален проект, а слушателите на Радио Варна първи чуха дебютния сингъл "Lost". Оказа се, че това е група, която е "узрявала" няколко години. Песните, които сега работят, включително и първия..

публикувано на 03.11.17 в 17:44