Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

За създателя на инициативата Михаела Стойкова доброволчеството е начин на живот

Снимка: БГНЕС

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години гражданската доброволческа инициатива радва деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. "Операция Плюшено мече" помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с увреждания и в риск. За 10 години в инициативата са се включили 20 000 дарители, раздадени са 30 000 персонални нови подаръци.

Преди 11 години всичко започва като гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от един дом, разказва в предаването "Хоризонт до обед" създателят и сърце на "Операция плюшено мече” Михаела Стойкова:

"Бях студент в Лондон, където мой състудент ме покани да участвам в подобна коледна кампания. Тя се казва Денят на кутията за обувки или операция "Коледно дете", където пълниш една кутия за обувки с подаръци за различна възраст и пол и ги изпращаш на организацията, която пък ги изпраща на страни от третия свят на деца, които са бедни или без родители. Тогава идеята ми се стори гениална - че аз ще купя нещо тук или от Англия и ще го пратя, аз няма да знам къде ще отиде, но едно дете много ще се зарадва на този подарък. И се прибрах в България за зимната ваканция, реших да направя нещо подобно".

Екипът на "Операция плюшено мече" подпомага и талантливи младежи в неравностойно положение като им дава шанс за професионална реализация чрез целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България”. Утре, на 29 ноември с благотворителен акустичен концерт-изложба "Музика през обектива" ще бъде поставена кулминационната точка на проекта. Вдъхновяващи изпълнители ще дарят таланта си, за да предоставят шанс за професионална реализация на даровити младежи. Вратите ще бъдат отворени в 19.30 часа при вход свободен. Огромна плюшена мечка ще посреща зрителите.  

"Гласяхме това събитие да бъде благотворително, с цел да събираме средства. Впоследствие обаче решихме, че искаме да го направим като подарък за нашите приятели, защото ние вече от 11 години сме много активни в цялата страна", обясни Михаела Стойкова. По думите й, огромен брой доброволци, дарители, спонсори, партньори и приятели даряват освен чисто материални подаръци и друга подкрепа:

"Сайтът ни е дарен, логото ни е дарено, офисът ни е дарен, почти всичко, с което боравим, е благодарение на такива добри хора с големи сърца. И ние решихме да направим това събитие като подарък за тях."

За Михаела Стойкова доброволчеството е начин на живот. От три години насам всяко лято прекарва по два месеца в Уганда, където дарява своите умения и таланти на местна организация и работи с кризисен център. Корените вероятно са някъде в детството й, когато баща й донасял от Африка не само много подаръци, но и интересни истории, които са я изградили като личност: "Желанието ми да правя добро се срещна с желанието ми да замина за Африка и намира почва в Уганда."

"Моята мечта на Коледа е да сме по-добри един към друг, бавно да се гневим, бързо да прощаваме, да си подаваме ръка не само по празниците, да си казваме мили думи, не само когато можем и искаме, а когато трябва, и да сме сплотени, да гледаме в една посока", пожелава си Михаела Стойкова от "Операция плюшено мече". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55
Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници

Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата..

публикувано на 24.09.19 в 10:29
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя работи в смесената европейско-руска програма „ЕкзоМарс“. Земното магнитно поле..

публикувано на 07.12.18 в 16:19
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на туроператорска фирма.  Съседна Сърбия дава добрия пример. Закритата през 70-те години на XX век..

публикувано на 06.12.18 в 16:45
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21