УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен получи апарат от Българската Коледа

Клиниката по неоантология в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в град Плевен получи поредното дарение от Българската Коледа. Специалистите вече разполагат с апарат за контролирана церебрална хипотермия, който е от изключителна важност за най-тежките случаи, казва доц. Виктория Атанасова, началник на Клиниката, специалист по педиатрия и неоантология.

Клиниката по неоантология е най-голямата по рода си в Централна Северна България и приема пациенти от целия регион:

„Раждат се около 1300 на година и поне още 100 деца идват от съседните области, които имат от нужда от специфична високоспециализирана медицинска помощ. Тук се концентрира най-тежката патология на четирите области Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. При нас се насочват и бременности с висок риск, раждат се деца, които много често имат нужда от специализирана помощ. Реално ние без апаратура не можем да вършим и една нищожна част от нашата работа“, допълва доц. Атанасова.

„Отдавна имахме желание да имаме този апарат за контролирана церебрална хипотермия. Налага се рядко да се ползва, може би няколко пъти в годината, но тези случаи са изключително важни. Ако имахме този апарат преди и както сега вече може да го ползваме, ние може да помагаме на деца в особено тежко състояние. Става въпрос за деца, родени в състояние на т.нар. тежка асфиксия или с тежък недостиг на кислород.“

Лечението с хипотермия намалява увредите в мозъка след преживяна асфиксия, казва доц. Атанасова:

"Миналата година получихме чрез Българската Коледа апарат за церебрално мониториране. Реално двата апарата работят заедно - единият е за поддържането на по-ниска телесна температура, а с другия следим мозъчната дейност."

Подробности чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08