Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Автор:
Димо Чотров
Снимка: Радио София

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк.

„Имаме не малко съвместни проекти. Имаме един, който е от преди две години, но много се гордеем с него – конгломерат за световното квадрианале в Прага за представяне на най-добрите български сценографии. Ние участвахме в разработката на приложението, което представяха тези български сценографи“, каза в мобилното студио на Радио София от София Тех Парк Димо Чотров, от екипа на лаборатория “Виртуална и добавена реалност” и преподавател в Техническия университет – София.

Той добави, че лабораторията работи в тясно сътрудничество с Националния военноисторически музей, с който имат няколко разработки. Такива има и с Регионалния исторически музей – София, с Археологическия и Етнографския музей на открито Етъра.


Димо Чотров каза още, че Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” е част от т.нар. Лабораторен комплекс към София Тех парк, в който има 11 лаборатории, които покриват много голям обхват от високи технологии, включително производство на медикаменти, синтез на лекарства, биотехнологии, изкуствен интелект, роботика, киберсигурност, високопроизводителни изчисления и др.

Мобилното студио, разположено в София Тех Парк, се проведе преди първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ с тема „Дигитална трансформация-умните градове“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 09.06.22 в 14:20

Среща-дискусия: „ЕС по света“

„ЕС по света“ беше темата на срещата-дискусия, която се състоя на 7 юни от 11:00 ч. в Арт фоайето на Радио Стара Загора. Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България. Три бяха основните теми, по които дискутираха участниците: - Външна..

публикувано на 08.06.22 в 15:28

„По-силна икономика. Социална справедливост“

Дискусията ще се проведе в  Арт салона  на Радио Шумен на  14 юни    от 10:00 ч.  и ще бъде предаванана живо във " Фейсбук"  страницата на Радио Шумен и през платформата  ZОOM (линк) В дискусията ще се включат експерти в сферата на икономиката и финансите, предприемачи и социални експерти. Гости ще бъдат и ученици от ПЕГ по икономика в Шумен...

публикувано на 06.06.22 в 12:57

„ЕС по света"

Радио Стара Загора Ви кани на втората си дискусия от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“. Темата е „ЕС по света". Форумът ще се проведе в Арт фоайето на Радио Стара Загора на 7 юни от 11:00 ч., на живо във "Фейсбук" страницата на..

публикувано на 27.05.22 в 23:14
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град...

публикувано на 17.05.22 в 10:44