Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж се открива процесът срещу бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен

\n Юлия Талева – кор. на БНР в Париж

В Париж се открива процесът срещу бившия премиер на Франция Доминик дьо Вилпен. Той е заподозрян като организатор на фалшивите обвинения срещу френския президент Никола Саркози, с цел да компрометира кандидатската му кампания през 2007 г.

След продължително разследване процесът "Клиърстрийм" се открива пред наказателния съд в Париж. Обвиняеми са бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен и още четири лица, заподозрени в манипулация с цел компрометирането на кандидатурата на Никола Саркози за президентския пост през 2007 г.

Според разследването бившият премиер е поръчал изработването на фалшивите списъци на притежатели на сметки в люксембургската банка "Клиърстрийм", в които фигурира името на Саркози. В аферата са замесени политици и индустриалци, вероятно приели подкупи за продажбата на фрегати в Тайван.

Тези дни предполагаемият автор на списъците Имад Лахуд потвърди, че Доминик дьо Вилпен е в дъното на заговора срещу Саркози. От друга страна, два дни преди процеса пожела да се яви като свидетел индустриалецът Мишел Пелоке, роднина на Вилпен, който обещава да изнесе факти, уличаващи обкръжението на Саркози.

Ако вината на бившия премиер бъде доказана, той рискува 5 години лишаване от свобода. Доминик дьо Вилпен твърди, че може да докаже невинността си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна