Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Франция и Великобритания ще осъдят Иран заради новия завод за обогатяване на уран

\n

Лидерите на САЩ, Франция и Великобритания ще обвинят Иран на срещата на Г-20, че е построил таен завод за производството на ядрено гориво, заяви служител от Белия дом, цитиран от Асошиейтед прес. По неговите думи президентът на САЩ Барак Обама, френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун ще поискат Иран даде достъп на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до тайното съоръжение.

\n

Междувременно иранската осведомителна агенция ИСНА потвърди информацията на западни медии, че в Ислямската република се изгражда втори завод за обогатяване на уран. "Информацията за наличието на втори завод за обогатяване на уран е вярна и Техеран вече информира МААЕ за това", заяви осведомен източник, цитиран от ИСНА. По неговите думи вторият обект е аналогичен на комплекса в Натанз.

\n

Техеран обеща да предостави подробна информация за новия обект "в съответната форма и в най-кратък срок", заяви говорител на МААЕ, цитиран от ИТАР-ТАСС. По неговите думи ръководството на агенцията е поискало достъп до завода, за да може да вземе мерки за контрола съгласно международните споразумения. В хода на контактите с иранската страна стана ясно, че новото съоръжение все още не е снабдено с ядрен материал, каза говорителят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени