Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът ще изгражда нови военни бази в България и Румъния

Пентагонът ще похарчи над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния, след като правителството на президента Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, пише вестникът на въоръжените сили на САЩ "Старс енд страйпс" в електронното си издание.

В статията се припомня, че миналия месец Белият дом обяви намерението си да не разполага ракети и военни в Полша и Чехия. Полковник Гари Ръс, командир на американските войски в Източна Европа е цитиран да казва: "Базите в Румъния и България са доказателство за силния ни ангажимент към Източна Европа".

Базите, финансирани от Съединените щати, съответно с 60 и 50 милиона долара, се притежават от правителствата на България и Румъния и ще бъдат използвани съвместно, добавил Ръс.

Както заяви Джеймс Робинс, експерт по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон, разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток.

Лидерите на Чехия официално заявиха, че разбират причините за отказа от проекта за противоракетния щит и изразиха увереност, че това няма да накърни сигурността на Чехия.

В Полша също имаше разнопосочни реакции. Премиерът Доналд Туск изрази надежда, че страната му ще продължи да играе роля в новите американски отбранителни планове, пише във военното списание "Старс енд страйпс".

По публикацията работиха: "Старс енд страйпс", БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна